Notícia

Mor Jaume Sayrach, fundador de la revista Grama

Grama denunciava la precarietat de l’urbanisme a Santa Coloma de Gramenet

Foto

S’ha mort a noranta-tres anys l’escriptor i capellà roig Jaume-Patriç Sayrach Fatjó dels Xiprers, un dels referents històrics de l’activisme social i cultural al país.

Nascut a Barcelona l’any 1929, Sayrach fou ordenat el 1957, després d’haver deixat els estudies de medicina, i exercí de vicari durant tres anys a Vilafranca del Penedès i dos al Poblenou de Barcelona, barri on fundà la revista Quatre Cantons i s’inicià en la pastoral obrera. Després de llicenciar-se en teologia a Roma el 1965, el bisbe Gregorio Modrego el destinà al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet per a fundar Sant Joan Baptista, una de les noves parròquies creades en la població, que vivia en plena voràgine immigratòria.

L’any 1969 fundà la revista Grama, referent del periodisme popular i comarcal, i en va fer de primer director. Grama denunciava la precarietat de l’urbanisme colomenc i la manca de serveis i equipaments de la ciutat, tal com recorda Agustina Rico, escriptora i catedràtica de llengua catalana, en un obituari sobre Sayrach. Tant ell com l’arquitecte colomenc Xavier Valls, mort a l’atemptat d’Hipercor, van ser figures fonamentals en la construcció del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet, un pla urbanístic per a una ciutat completa fet a partir de les reivindicacions veïnals.

L’any 1979 es presentà a les eleccions municipals com a independent en les llistes del PSUC animat pel seu amic Lluís Hernàndez, també capellà, que esdevingué batlle. Sayrach fou nomenat regidor d’urbanisme i engegà el Pla Estratègic Santa Coloma 2000. Ja fora de l’Ajuntament, l’any 1987 fundà el Centre de Normalització Lingüística, l’Heura i va començar una incansable activitat social i editora que s’estén fins al final de la seva vida. Fundà més endavant el Club de Sortides i Debats i el 1996 fundà l’Associació Fòrum-Grama, amb una revista mensual i una editorial. Com a editor, Sayrach ha publicat una quinzena de llibres i com a autor n’ha escrit tretze, que versen sobre experiència i reflexió personals, memòria històrica i personatges colomencs.

L’any 2005 fundà l’Associació Amics i Amigues del Fondo per preservar i difondre la història del barri i de la seva gent, amb el bloc EnelFondo, creat pel periodista Eugeni Madueño, com a eina. El 2007 li fou atorgat el premi Ciutat de Santa Coloma per la seva trajectòria de dedicació a la ciutat. Una comissió de persones vinculades amb ell i amb el barri van aconseguir que la sala d’actes de la biblioteca del Fondo portés el seu nom d’ençà del 2015 i crear l’espai Sayrach, on es vetllarà per conservar i difondre el seu llegat.

Font: Vilaweb

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte