Notícia

Sentit comiat a la periodista Maria Tersa, primera veu de Ràdio Lleida

Va ser de les primeres locutores de ràdio de Catalunya

Foto
La primera locutora de la història de Ràdio Lleida, Maria Tersa, va morir la setmana passada als 103 anys d'edat, segons va informar la Cadena Ser.

Juntament amb la seua germana, Aurora Tersa, es va imposar en el concurs que es va dur a terme el 26 de desembre del 1933 a l'emissora per elegir la seua primera locutora oficial. No obstant, va ser Maria finalment l'elegida, ja que la seua germana es va casar i va abandonar la ràdio. Uns dies més tard, el 12 de gener del 1934, Maria Tersa va debutar davant del micròfon, i aviat es va consolidar com a una locutora i presentadora versàtil. S'encarregava de fer les connexions amb Ràdio Associació de Barcelona per emetre conjuntament programes com ‘Los catalanes ausentes de la patria’. Va tenir per company habitual Matías Olivé, locutor substitut procedent del quadre teatral de l'emissora.

Va estar al capdavant del micròfon fins poc abans que arribessin les tropes franquistes a Lleida. Posteriorment es va traslladar a Girona, on va treballar a Ràdio Girona. Després de la guerra els Tersa tornarien a Lleida, però malgrat l'oferiment de treballar en la nova Radio Lérida, Maria ho va rebutjar "perquè no eren els meus, ni la meua ràdio", segons el testimoni recollit per Sílvia Espinosa al llibre ‘Mujeres de Radio. Las primeras locutoras en Catalunya’. Tersa, que havia nascut a Almacelles l'any 1912, va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2010.

Font: Cadena Ser

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte