Notícia

Un estiu com els d’abans

Lourdes Cardona Ribes Periodista

Aquesta setmana hem tornat a la rutina. Hem deixat enrere les vacances i, tot i que astronòmicament s’allarga fins al 23 de setembre, també l’estiu. Hem passat pàgina i encetat un nou curs escolar ple de reptes (recordeu que en el meu anterior article us explicava que la meva filla comença l’institut?). Però no és d’això de què vull parlar avui. Si em permeteu, presumiré de l’estiu que hem viscut: un estiu com els d’abans (de la pandèmia).

No patiu no us faré dentetes de súper viatge. No n’hem fet cap. En família, només hem fet una excursió d’un dia a Barcelona per aprofitar les entrades de franc a l’Aquàrium que el Club Súper 3 (o com es digui ara) va regalar al petit de casa pel seu aniversari. Incursió a la capital que, a banda de per suar com feia temps que no ho feia, vam aprofitar per visitar la Casa Batlló, cita pendent de la nostra filla. Tot i la calorada que vam passar, la sortida va pagar molt la pena. Us recomano descobrir el nostre patrimoni a la canalla.

La resta de dies de vacances els hem passat a casa, endreçant armaris, fent dissabte del traster i instal·lant ventiladors per fer front a les altes temperatures (quina bona inversió hem fet!). Aquestes vacances han estat molt productives en aquest sentit. També hem dedicat més temps a la família i amistats: hem mantingut llargues sobretaules de conversa amb els cunyats i les padrines, hem fet visites als cosins, jugat amb els nebots, convidat amiguets a jugar i a dormir a casa, hem anat de concert per gaudir de la música del grup de moment i que ha posat la banda sonora del nostre estiu (The Tyets), hem sopat a la fresca amb bons amics tot fent-nos confidències i..., sobretot, ens hem remullat dia sí dia també.

Enguany, hem més que amortitzat l’abonament de les piscines. Llàstima que la darrera setmana de la temporada el termòmetre va baixar un xic massa per gaudir de l’aigua...! Aquest estiu a les piscines del poble, l’indret on més vida social hem fet, ha estat de deu. Les noies que portaven el bar, juntament amb l’associació de joves de la vila i l’ajuntament, van confeccionar un programa d’activitats que ha omplert de vida la zona esportiva durant setmanes: torneigs de futbol, sessions de cinema a la fresca, competicions per a petits i grans, sopars populars, actuacions de música en directe, nits temàtiques, propostes només per a adults... Des de l’estiu del 2019, que no vivíem un estiu (de principi a fi) tan viu sense necessitat de sortir del nostre terme municipal.

A més a més, les joves que portaven el bar mereixen un notable alt sinó un excel·lent pel bon tracte que han dispensat a tota la clientela, tingués l’edat que tingués. Tant és així que fins i tot la meva filla d’11 anys les lloava en una conversa amb les seves amigues! Felicitats noies, heu estat un molt bon model a seguir per les generacions de pugen.

També ha estat un excel·lent exemple per a la jovenalla el Projecte JoVa, impulsat per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera en disset municipis de la comarca. En total, uns 400 joves d’entre 12 i 17 anys (la (xifra rècord des que es desenvolupa el programa) han col·laborat fent tasques de manteniment a les seves viles. Feines senzilles però indispensables tant per la bona imatge dels pobles com per fer-los adonar que cadascun de nosaltres juga un paper fonamental en el bon manteniment dels carrers dels nostres pobles.

Recollir les deixalles escampades arreu pels assistents a la festa del cap de setmana anterior que havia atret centenars de persones que es van dispersar per tot el poble fent botellades que embrutaven i impedien descansar als veïns (en el pèssim model d’oci nocturn que tenim avui dia no hi entraré perquè donaria per a un article sencer!); repintar el casal cívic per eliminar els gargots que n’embrutaven les parets exteriors; arrencar males herbes; netejar la via verda del riu que havien delimitat l’estiu passat; netejar d’escombraries la llera del riu (encara se’n fan creus de la quantitat i diversitat d’objectes recollits); repintar els guals del municipi... són algunes de les tasques que la cinquantena de participants a la iniciativa de Vallfogona de Balaguer van dur a terme durant la segona meitat de juliol amb l’objectiu de mantenir aquesta jovenalla ocupada durant l’estiu i, alhora, mirar de transmetre’ls valors de civisme i convivència. L’enhorabona al Consell de la Noguera i als 17 consistoris implicats en el projecte i moltes gràcies per “premiar” els participants amb un dia d’emocions i adrenalina. Ha estat la cirereta a un estiu 100% com els d’abans al poble.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte