Notícia

És temps de Festa Major¡¡¡¡¡¡¡

Eulàlia Soria Bordes Llicenciada en protocol i relacions institucionals

L’estiu és temps de festes majors, i enguany d’eleccions generals.

La Festa no és una situació natural que sorgeix a un territori, és una creació humana, és des de l’antiguitat un enfortiment de les relacions de les persones que viuen en un mateix lloc.

Però és també una relació amb el medi, amb la vida diària, amb la política, amb la religió, amb la climatologia…..

Certament les festes són una base forta de socialització de generacions i cabdal per la transmissió de la cultura popular.

La Festa te uns valors molt importants, la interrelació de col·lectius mot diversos de la ciutats, de persones, de llocs, de moments...

Més enllà de entra en la història de les festes Major, fonamentalment de origen religiós, avui els ciutadans i ciutadanes celebren que som vius i formen part de un col·lectiu.

La festa té la capacitat de ser diferent a cada indret, i segurament està ben marcada per la fesomia urbanística de cada poble o ciutat.

Així a Vilanova i la Geltrú tenim molts cercaviles perquè el nostre centre és una quadrícula que facilita les diferents cercaviles per anar a ofici, a la plaça de la vila…….

A Les, darrer poble de la Val d’Aran la festa gira al voltant del Haro, en un únic espai, la plaça central del poble, l’estructura del poble no deixa lloc a cercaviles de quadrícula, la seva festa es basa en el seu entorn, els arbres i la natura on s’entrecreuen llegendes i simbologies pirenaiques

Un altre fet important de la festa és la seva manera d’organitzar-se. Quant més de Baix a Dalt es l’organització més la viu la societat, la implicació de les persones del territori és cabdal, per mantenir la tradició, passar de pares a fills els trets diferenciadors de cada festa…

Les festes han ajudant a generar identitat, a sociabilitzar-se els uns amb els altres, els joves amb els grans i també amb el nouvinguts. La festa esdevé un gran moment per conèixer els nostre veïns, i ens fan establir relacions amb les persones del nostre entorn que enriqueixen el nostre esperit.

Avui que l’estiu entra en el seu període més calorós -bé sinó tenim en compte el canvi climàtic que ho trasbalsa tot una mica- m’acomiado de vosaltres fins la tardor, i aprofito per dir-vos que aparquem els maldecaps quotidians, passem de la política, gaudim de la festa i de les persones que ens envolten, de la disbauxa, del desordre l’alegria. llencem la casa per la finestra.

Fem de la dita Carpe diem (aprofita el dia) el nostre crit de festa, que la tardor tornarà i segurament carregada de problemes.

Ara vivim l’estiu i les Festes

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte