Notícia

El periodisme del món s'uneix a la 'Declaración de Santiago + 30'

Ho signa WAN-IFRA, de qui l'ACPC n'és un membre associat

Foto

Organitzacions nacionals i internacionals subscriuen una àmplia declaració que insta els estats, organitzacions intergovernamentals, empreses de tecnologia, mitjans de comunicació i periodisme a col·laborar en la promoció i la protecció de la llibertat d'expressió i premsa, així com en la sostenibilitat del periodisme independent.

La "Declaració de Santiago + 30" sorgeix com a resultat de l'aniversari de la històrica reunió a la capital xilena el 1994, coneguda com la "Declaració de Santiago", la qual va ser publicada sota els auspicis de la UNESCO. Aquesta commemoració reuneix destacades figures del periodisme i la comunicació per reflexionar sobre els nous desafiaments polítics, socials i tecnològics que enfronta el periodisme al món. En aquesta reunió històrica, les entitats periodístiques i associacions líders han unit les seves veus per establir una sèrie de directrius que aborden diversos aspectes relacionats amb la llibertat d'expressió i premsa, així com la sostenibilitat del periodisme independent.

A continuació, es presenten les principals recomanacions:

Per als Estats:

 • Fomentar un panorama mediàtic divers i lliure, promulgant lleis que protegeixin la llibertat d'expressió i de premsa.
 • Facilitar l'accés a la informació de qualitat per a la ciutadania, combatent la desinformació i els discursos d'odi.
 • Evitar discursos i narratives de polarització política, protegint el treball periodístic i promovent la tolerància davant d'opinions dissidents.
 • Protegir periodistes i mitjans de comunicació d'amenaces i violència, investigant i processant els atacs de manera eficient.
 • Garantir el lliure flux d'informació i l'accés a la informació pública i descoratjar la censura i els litigis estratègics contra els mitjans.
 • Donar suport a la sostenibilitat del periodisme independent i promoure polítiques que afavoreixin la competència al mercat mediàtic.

Per a les organitzacions intergovernamentals:

 • Col·laborar amb organitzacions professionals i instituts de recerca per promoure canals dinformació lliures i independents.
 • Donar suport a projectes per al finançament i sostenibilitat econòmica del periodisme, especialment en àrees rurals i vulnerables.
 • Coordinar esforços per crear programes de capacitació i protecció per a periodistes, i incentivar l'alfabetització mediàtica i digital.

Per a les empreses de tecnologia:

 • Transparentar les polítiques de moderació de contingut i fomentar models col·laboratius amb els mitjans de comunicació.
 • Combatre la desinformació i garantir una comprensió justa pels continguts noticiosos que distribueixen.
 • Observar principis de competència en l'ecosistema publicitari i establir pràctiques de transparència sobre protecció de dades i privadesa.

Per als mitjans de comunicació i el periodisme:

 • Mantenir la independència davant de les pressions polítiques i comercials, practicar un periodisme de qualitat i explorar models de negoci sostenibles.
 • Crear protocols eficients de seguretat per a periodistes i promoure la inclusió de gènere i diversitat a la cobertura informativa.

Signen aquesta declaració destacades entitats periodístiques i associacions, incloent-hi l'Associació Mundial d'Editors de Notícies (WAN-IFRA), la Societat Interamericana de Premsa (SIP), el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), l'Associació de Mitjans d'Informació (AMI-Espanya), entre d'altres.

Font: Infoperiodistas

Cercar publicacióDestacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte