Notícia

Premsa Comarcal: el baluard de la memòria plural i col·lectiva de Catalunya

Opinió unànime durant la darrera convenció celebrada a Juneda

Foto
D'esquerra a dreta: Rafel Nadal, Núria de José, Jordi del Río, Antoni Villas, Francesc Fàbregas i Ramon Berengué

Durant la Convenció i Assemblea de la Premsa Comarcal celebrada dissabte passat a Juneda hi va haver un tema recurrent i unànime en tots els parlaments que es van dur a terme: aquest va ser el rol que els mitjans de premsa comarcal juguen com a baluard de la memòria plural i col·lectiva del país. Un baluard que permeti tenir una imatge heterogènia dels diferents territoris i les seves gents lluny de la visió centralista i estereotipada habitual.

El primer en referir-se a aquest fet va ser el president de l'ACPC, Francesc Fàbregas, quan durant el parlament de benvinguda va dir que agraïa "a les 158 capçaleres associades el fet de continuar publicant cada dia arreu del principat per així explicar a través dels vostres reportatges i fotografies una història completa de Catalunya".

El periodista i escriptor Rafel Nadal també va fer incís en aquesta qüestió quan va reivindicar "la necessitat d'historiografiar el país d'una forma plural", i va destacar "el paper de la premsa comarcal com a eina fonamental per dur a terme aquesta tasca". Una altra de les ponents de la jornada, la vicedegana del Col·legi de Periodistes, Núria de José, ho va matisar dient que tots els estudis de mercat del sector indiquen que "la clau de l'èxit és centrar l'atenció en històries humanes locals i inspiradores". I el fundador de la plataforma de serveis lingüístics Growords, Roger Berengué, va parlar de la riquesa de la premsa comarcal en l'àmbit lingüístic "amb les parles de cada territori" que fomenten cadascun dels mitjans repartits per tot el país.

Ja en l'àmbit institucional, el director General de Mitjans de Comunicació, Jordi del Río, va afegir-se a aquest corrent d'opinió quan va dir que "la Premsa Comarcal és una peça fonamental per defensar la idiosincràsia del país, la salut del català i la nostra memòria col·lectiva"; i Antoni Villas Miranda, alcalde de Juneda i president del Consell Comarcal de les Garrigues, va parlar dels mitjans comarcals com els únics que "expliquen el nostre territori, la nostra cultura i la nostra gent".

La jornada va estar organitzada per l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal i la revista Fonoll, va comptar amb el suport de l'Ajuntament de Juneda i el Departament de la Presidència de la Generalitat; el patrocini d'AVP i de Go Viatges i Esdeveniments, i la col·laboració del Centre de les Arts i la Memòria de Ponent, el Col-legi de Periodistes de Catalunya i l'Editorial Fonoll.

ÀLBUM DE FOTOS EN AQUEST ENLLAÇ

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte