Notícia

Debat sobre les 'fake news' durant el Science Needs You! de Figueres

El passat dissabte a l'Auditori Caputxins

Foto

El passat dissabte a Figueres es va celebrar la setena edició de les jornades de divulgació científica Science Needs You! que organitza l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), que encapçalen dos columnistes de l'ACPC, com el científic Carlos F Sopuerta i l'agent de la propietat industrial Àngels Yécora. Entre les diferents activitats, es va celebrar un col·loqui entre els tres ponents convidats que va arrencar parlant sobre les notícies falses (fake news) i com la Intel·ligència Artificial (IA) pot servir d'eina per a identificar-les i regular-les. Karina Gibert, Albert Sabater i Jordi Mompart van intervenir després de cada una de les seves conferències individuals que han girat entorn de la IA, ja sigui l'acceleració tecnològica en aquest àmbit o l'aplicació del Bockchain al FC Barcelona, entre altres.

En la taula rodona, que va estar moderada per la periodista figuerenca Montserrat Rigall, es va introduïr l'element de les notícies falses, ja que ella mateixa forma part del Projecte IVERES de RTVE i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) on es cerca la creació d'una eina a disposició dels periodistes per a verificar informacions o imatges. Sabater en la seva intervenció va explicar com, a dia d'avui, la IA ja permet comprovar de manera "automàtica" si una notícia és fidedigna però va lamentar que "aquesta tecnologia val molts diners".

Amb tot, grans plataformes -com ara Meta- ja disposen d'aquests algoritmes però també tenen humans que reforcen aquesta tasca ja que sovint hi ha contingut violent que és eliminat i que en alguns casos, per context, no hauria de ser així.

Gibert al seu torn va parlar de la "ambivalència tecnològica" actual, ja que amb el desenvolupament d'Internet s'ha democratitzat la generació de continguts. "Abans els savis creaven coneixement a les acadèmies i aquest es podia estendre en conferències", va assenyalar la catedràtica que ho ha contraposat amb l'actualitat assegurant que ara "qualsevol pelacanyes que no sap escriure" pot publicar el que vulgui sense tenir-ne coneixement real i això "circula per tot arreu" sense filtre.

És precisament això el que va posar de relleu en relació amb les fake news, i és que "posat en mans de persones tendencioses" ho poden utilitzar "per a manipular", obrint també el debat de com els usuaris "no estan preparats per a distingir si el vídeo que els diu que es posin iogurt a les pestanyes els deixarà cecs o no", va ironitzar davant el que considera un "caos" provocat pels "continguts gratuïts i massius".

Mompart per la seva banda es va mostrar contrari a la censura o prohibició de continguts i va disparar en contra dels algoritmes que fan servir grans plataformes digitals per aprendre els gustos i preferències dels usuaris per a posteriorment bombardejar-los amb tot allò que saben els pot agradar. "Quan això passa, una persona deixa de tenir accés a tota la informació", ja que considera que només rebrà una versió dels fets i no li serà possible contrastar.

Tanmateix el director de recerca del FC Barcelona va trencar una llança en favor de la societat al assegurar que en veure una notícia, "en general saben si és falsa o no", opinió que va generar controvèrsia entre la resta de ponents que no hi estaven d'acord.

Albert Sabater Coll és director de la càtedra ‘Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC).

Jordi Mompart Penina, és responsable d'eines d’intel·ligència artificial per a la generació de coneixement i productes al Futbol Club Barcelona.

 Karina Gibert Oliveras és doctora en Informàtica en les especialitats d’Estadística Computacional i Intel·ligència Artificial, 

Font: El Gerió Digital.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte