Notícia

Una síntesi del darrer guanyador del Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal

L'autor del projecte ens avança les línies de la investigació

Foto

Fa poques setmanes l'equip d'investigadors que encapçala el director del Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB Santiago Tejedor, va guanyar l'11è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal amb el treball El periodisme de proximitat davant el repte de la intel·ligència artificial. Avui, el mateix autor del projecte, ens fa una síntesi del mateix que us reproduïm a continuació, i ens avança les línies de la investigació que seguiran:

"La Intel·ligència Artificial (IA) o intel·ligència exhibida per màquines s'ha convertit en un camp en creixement que ha trobat en la comunicació un escenari en el qual dissenyar i impulsar diferents iniciatives. Diversos mitjans de comunicació en l'àmbit mundial –i alguns en el territori espanyol- ja fan ús d'aquesta tecnologia en la generació automàtica de continguts. El projecte El periodisme de proximitat davant el repte de la Intel·ligència Artificial (IA): Mapping de casos i recomanacions per a la seva incorporació en la premsa local i comarcal té com a objectiu principal identificar les possibilitats que la IA ofereix al periodisme de proximitat (local i comarcal). Partint de l'objectiu principal s'han definit els següents objectius secundaris:

  1. Sistematitzar la bibliografia sobre IA i periodisme construint una base de dades general d'informes, articles i recerques sobre IA i periodisme.
  2. Construir un mapa de casos a partir de la selecció d'iniciatives periodístiques a escala mundial, especialment, les vinculades amb mitjans de proximitat.
  3. Consultar a experts de diferents disciplines sobre els avantatges, riscos i desafiaments que la IA planteja al periodisme local i comarcal.
  4. Produir un llibre blanc a manera de directori de recomanacions i full de ruta per a la incorporació de la IA al periodisme local i comarcal català.

El periodisme ha d'afrontar el desafiament d'aprofitar les potencialitats de la IA per al disseny i producció de nous continguts i formats. La recerca, de caràcter descriptiu, explicatiu i exploratori, aplicarà una metodologia qualitativa basada en entrevistes en profunditat, estudis de casos i anàlisi documental. L'equip de treball està integrat per quatre investigadors del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció, com a investigador principal, de Santiago Tejedor, director del Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, grup de recerca reconegut i consolidat per AGAUR".

 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte