Notícia

Les TV privades paguen 10M d'euros per evitar el tancament de canals

Mediaset, Atresmedia, Vocento i Unitat Editorial, afectats per la mesura

Foto
Les televisions privades han tirat de talonari per evitar perdre vuit nous canals i han abonat una xifra de més de 20 milions d'euros als demandants perquè retirin les denúncies que exigien el seu tancament. El Tribunal Suprem anava a reunir-se el 23 de juny per decidir sobre el futur de quatre cadenes de Mediaset, dues de Atresmedia, un de Vocento i un altre d'Unitat Editorial.

Les televisions privades han salvat a l'últim moment els vuit canals de TDT que el Tribunal Suprem anava a declarar il·legals dimarts que ve. Aquestes empreses han aconseguit un acord amb els demandants perquè retirin els recursos que sol·licitaven la clausura d'aquestes cadenes per haver estat repartides pel Govern de Rodríguez Zapatero sense que hi hagués un concurs mitjançant. El pacte s'ha segellat previ pagament d'una quantitat de més de 20 milions d'euros als litigants, segons confirmen fonts coneixedores de l'operació.

Aquesta maniobra permetrà a les empreses mantenir amb vida aquests vuit canals tan sols un any després que es veiessin obligades a fondre a negre altres nou per ordre de l'Alt Tribunal. En els últims mesos, havien pressionat al Govern perquè aprovés un Reial decret que anul·lés l'efecte d'aquesta sentència, però des de Moncloa s'havien negat a realitzar aquesta concessió. En part, per la guerra soterrada que mantenen amb Atresmedia i Mediaset per la seva línia crítica amb el Partit Popular, però també per les complicacions que aquest “decretazo” podria ocasionar-li amb la Comissió Europea.

Vista la falta de disposició de l'Executiu per protegir els interessos concrets d'aquest sector, les empreses van obrir una via alternativa i van iniciar una negociació amb els demandants -Infraestructures i Gestió 2002, el principal- que va cristal·litzar la setmana passada, quan es va arribar a un acord sobre el muntant econòmic de l'operació, que, segons va poder saber Vozpópuli, és superior a set xifres. 

Mediaset salvarà quatre canals, Atresmedia dos i Vocento i Unedisa, un cadascuna

La principal beneficiada de la retirada dels recursos serà Mediaset, que salvarà quatre cadenes (Boing, FDF, Energy i Divinity). Atresmedia, per la seva banda, evitarà la clausura de dues (Neox i Nova), mentre que Vocento i Unitat Editorial, d'una cadascuna. Aquesta decisió afecta indirectament a 13TV, que emet en la TDT gràcies a la llicència que manté llogada a Unedisa i que podia haver-se anat a negre si, en cas que el Tribunal Suprem hagués ordenat el tancament, la propietària de la llicència hagués decidit continuar amb l'explotació del seu altre canal, assignat a Discovery Max.

Les televisions que ataquen al Govern

L'estratègia seguida per les televisions permetrà mantenir a Atresmedia i Mediaset la seva posició dominant en la TDT, en la qual acaparen la major part de l'audiència i del pastís publicitari. En Moncloa, se'ls culpa d'haver donat ales a Podem, així com d'haver concedit un excessiu protagonisme en els seus informatius als casos de corrupció que afecten al PP. Això explica, en bona part, la nul·la voluntat que en Presidència i en el Ministeri d'Indústria han mostrat per "blindar" els vuit canals d'aquestes empreses que perillaven, tal com els van exigir.

El proper octubre, el Govern tindrà la possibilitat d'obrir les finestres de la TDT amb el repartiment de sis noves llicències d'emissió, que aspiren a aconseguir nou empreses, sis d'elles, sense llicència actualment. Està per veure l'efecte que tindrà en el concurs aquesta operació subreptícia empresa per les principals companyies del sector per evitar la pèrdua de vuit canals.

El que diverses fonts del sector tenen clar és que l'haver convocat aquest procediment en un període en el qual s'han celebrat eleccions autonòmiques i municipals, i en el qual molt probablement tindran lloc unes generals, no obeeix a la casualitat, sinó al desig de l'Executiu de fer callar les crítiques que rep des d'aquestes empreses. El "martilleo", com ho denomina Rajoy.

Font: Vozpopuli

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte