Notícia

Un centenar de professionals a la Convenció de Premsa Comarcal

S'han premiat les millors portades i celebrat l'Assemblea de l'entitat

Foto
Convenció ACPC a Esparreguera
Un centenar de professionals de la comunicació s’han trobat avui a la Biblioteca Municipal l'Ateneu d'Esparreguera  per participar a  la 33a Assemblea Ordinària de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local, i la 9 edició de la Convenció de la Premsa Comarcal i Local.

La jornada ha començat amb la salutació del president de l’ACPC, Carles Ayats, que ha recordat l’important paper d’aquesta entitat que aplega “137 publicacions, ja siguin en paper o digitals i que suposen més de la meitat dels exemplars de premsa venuts a Catalunya”. Tot seguit, l’alcalde de d’Esparreguera, Joan-Paül Udina, ha donat la benvinguda i ha “recordat la vinculació d’Esparrreguera amb la premsa, al passat amb la revista Cap i cua i avui en dia amb el 777 Comunica”. 

Durant l’Assemblea Ordinària de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local, s’ha explicat el balanç del darrer any i les previsions del proper, i s’ha ratificat la reelecció de la junta directiva, encapçalada pel seu president Carles Ayats (Setmanari de l'Alt Empordà); i amb un equip format per Eulàlia Sòria (Diari de Vilanova) com a secretaria; Anna Albareda (La Segarra) com a tresorera; Francesc Florensa (Som Garrigues) com a Secretari i vicepresident quinzenals i mensuals; Joan Cal (Segre) com a  Vicepresident de diaris; Fràncesc Fàbregas (El Vallenc) com a Vicepresident de setmanaris;  Carme Paltor (777 Comunica) com a Vicepresident bi i trimestrals; i amb els vocals, Joan Cal (Segre), Xavier Domènech (Regió 7), Joaquim Rambla (La Veu de l'Ebre), Ivan Sanz (L'Esquerda de la Bastida), i Joan Carles Codolà (Llumiguia). El nou mandat de la junta directiva té una vigència de 4 anys. 

Durant l’Assemblea també s’ha aprovat la ubicació de la seu per a la propera edició de la Convenció de la Premsa Comarcal, que serà Montblanc (La Conca de Barberà), a proposta de Francesc Fàbregas (director del setmanari Nova Conca)

Al voltant de les 12 h s’ha donat pas a la 9 edició de la Convenció de la Premsa Comarcal i Local, la qual ha estat presentada per David Baret Brun. 
 
El reconegut periodista lleidatà Tatxo Benet, soci del Grup Mediapro i membre del Consell d'Administració del Grup A3media, ha encetat la jornada amb la ponència De la boira a Mediapro, una experiència professional apassionant. Benet ha explicat els seus inicis a la premsa local de Lleida, quan  va fundar la revista local La boira “amb 40.000 pessetes” i va publicar articles “molt temeraris per a l’època. Com quan vam divulgar els sous de totes les personalitats importants de la comarca”. També ha recordat el seu pas per El Periódico o TV3, i ha centrat la resta de la xerrada en l’abast actual del Mediapro. Ha començat recordant la guerra mediàtica i judicial amb el Grup Prisa i ha donat una allau de dades de l’impacte de Medapro al món: “l’any 2014 vam facturar 1500 milions d’euros, tenim 29 seus en 20 països, hem equipat 200.000 metres quadrats de platós audiovisuals, distribuïm 294 canals de televisió a tot el món o cada dia ens veuen només a Espanya 19 milions de persones”. Benet també ha fet una reflexió sobre la premsa comarcal: “vosaltres heu demostrat que si es vol es pot; fa uns anys tothom us donava per morts, ara hem vist, però, que eren ells els que tenien peus de fang. I ha quedat clar que vosaltres compteu amb el més important de tot, la proximitat”. 
 
Tot seguit, s’ha fet públic el veredicte del 9è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, patrocinat per CaixaBank, que ha estat atorgat al projecte  Usos de les xarxes socials a la premsa local i comarcal: reptes i oportunitats per a l’empresa periodística, encapçalat per Susana Pérez-Soler (Universitat Ramon Llull) i amb un equip investigador composat per Alex Araujo Batlle (Universitat Pompeu Fabra), Cristina Martorell Castellano (Universitat Ramon Llull), Ariadna Fernández Planells (Universitat Pompeu Fabra) i Santiago Justel Vázquez (Universitat Ramon Llull). Tal com ha explicat Pérez-Soler, el projecte proposa estudiar la presència dels mitjans locals i comarcals a les plataformes socials a partir d’una metodologia contrastada i en base als resultats obtinguts, fer una guia pràctica d’ús professional on quedin recollides les millors pràctiques. 
 
Els periodistes Lluís Gendrau i Helena Solà han estat els encarregats d’explicar les claus de la plataforma iQuiosc, la qual té per missió posar a l'abast de tothom a Internet les publicacions periòdiques en català. Del projecte, han volgut destacar la seva “senzillesa, ja que només cal arrastrar un PDF, la seva solvència i la possibilitat de facilitar una eina que genera ingressos als editors”, i han posat com a exemple de les darreres millores l’analítica que l’iQuiosc ofereix als editors per poder segmentar els seus compradors. 
 
Joan Teixidó, administrador del portal lleida.com ha estat l’encarregat de parlar del periodisme 2.0 en la ponència Mitjans de Comunicació i Aplicacions Mòbils, en la qual ha fet una radiografia de l’impacte real de les App disponibles destinades al món de la premsa, descobrint que “només unes poques tenen una utilitat real”  i ha assenyalat que potser és més  “útil tenir un web que s’adapti a les diferents pantalles que tenim, que no pas a una App de poc impacte”. Per exemplificar-ho a explicat, els pros i contres de cadascuna de les eines. També ha explicat les principals eines per monetitzar la informació”. 
 
A les 14 h els actes s’han traslladat damunt del Teatre de la Passió d’Esparreguera, on s’ha dut a terme un dinar i la convenció  ha posat  el punt i final amb el lliurament de la  4a edició dels Premis Premsa Comarcal, que patrocinats per Endesa¸ guardonen les millors portades de l'any.
 
  • En la categoria de diaris, bisetmanaris i setmanaris, el primer premi ha estat per L’Eco de Sitges i la portada “Rusiñol entra al cau del segle XXI. 
  • En la categoria de quinzenals i mensuals, el primer premi ha estat per L'Om, Revista de Riudoms i la portada “Llibertat. 
  • En la categoria de bimestrals i trimestrals, el primer premi ha anat a parar a L’Erol i la portada “Republicans 75 anys de la fi de la Guerra Civil. 
El jurat dels Premis Premsa Comarcal estava format per Carles Ayats (ACPC), Carles Duarte (Fundació Carulla) i Eugeni Cabanes (Endesa)
 
També ha rebut una menció  Jordi Garcia Tabernero, Director General de Comunicació i de Gabinet de Presidència de Gas Natural Fenosa, patrocinador de l’esdeveniment, que en el seu parlament ha volgut recalcar “l’important paper de la premsa comarcal a nivell empresarial i cultural arreu de Catalunya, sense la qual el mapa del país estaria incomplet”.
 
D’altra banda també s’ha commemorat totes les publicacions associades que enguany celebren el seu aniversari. Així s’ha reconegut a Torelló Setmanari de La Vall del Ges (80 anys);  Segarra (70 anys); Llumiguia (70 anys); Revista Alella (55 anys); El Breny (40 anys); La Segarra (35 nys); Barret Picat (35 anys); L'informador de Martorell (35 anys); La Veu de Flix (35 anys); El Brogit (35 anys); L'Escalenc (35 anys); Des dels Quatre Cantons (35 anys); i 777 Comunica (25 anys).

Durant els parlaments de clausura, Jordi Martí Blanch, secretari de Comunicació del Govern de Catalunya, ha demanat als mitjans “que mantinguin la seva independència en tot allò que avui en dia s’anomena ‘el procés’”. I Carles Ayats, president de l’ACPC, ha volgut fer incís en el fet que les publicacions associades “històricament, han estat compromeses amb el país, la seva gent, la seva llengua i la seva cultura”

La cita ha estat organitzada per l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i la revista 777 Comunica.

 
 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte