Notícia

El CAC considera que 'L'endemà' no va infringir la normativa audiovisual

S'acusava al documental de "banalitzar" de violència masclista

Foto
El ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que en el programa 'L'endemà', emès per TV3 el desembre de 2014, no s'hi va produir una vulneració de la normativa que regula el servei públic audiovisual competència de la Generalitat, atès que "no s'hi han trobat" continguts de banalització de violència masclista en el paral·lelisme que s'hi representa de la relació entre els ciutadans de Catalunya i els de l'Estat. La decisió sorgeix de la queixa presentada el 23 de desembre pel portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez. Pel CAC, el programa és un format híbrid que combina el documental de tesi amb elements de ficció. L'acord s'ha pres per quatre vots a favor i un en contra.

En concret, el CAC destaca que en el programa s'hi inclouen onze escenes de ficció amb quatre actors, que suposen el 15% del temps del programa. 
L'acord del CAC explica que en el programa hi ha tres escenes que s'han analitzat per verificar si encaixen en la definició legal de violència masclista. Un cop realitzada l'anàlisi, el CAC conclou que, tot i que el relat mostra situacions de tensió en la discussió entre una parella, no reprodueix els elements que caracteritzen i defineixen la violència masclista.

Queixa del PPC i Societat Civil Catalana

Santi Rodríguez va exposar que el programa plantejava un paral·lelisme entre la violència sexista i la relació dels ciutadans catalans amb els de la resta d'Espanya i va afegir que aquesta comparació suposava una banalització de la violència de gènere. Així mateix, Rodríguez va destacar que l'emissió no va respectar el principi de pluralisme que hauria d'estar present en un mitjà públic.

D'altra banda, el CAC també va rebre una queixa sobre el mateix programa presentada pel president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch. En aquest cas, la queixa feia referència a la manca de pluralisme. 

El CAC ha enviat un escrit al demandant, en què indica que el programa L'endemà és un documental de tesi que defensa la independència, però que això no vol dir que TV3 la defensi. En aquest sentit, detalla una relació dels programes emesos per Televisió de Catalunya durant el període 2013-2014 en què es defensa la tesi contrària. 

En concret, l'escrit inclou quatre programes ('30 minuts', '300', 'Retrats' i 'Singulars') en què es dóna veu a ciutadans, a autors de llibres i a comentaristes que es mostren contraris a la independència de Catalunya.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte