Notícia

Ofereixen una formació sobre diversitat religiosa i comunicació

Les inscripcions s'han de formalitzar abans del proper dijous

Foto
La Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, ha organitzat una sessió formativa sobre “Diversitat religiosa a Catalunya i mitjans de comunicació”, que tindrà lloc el dimecres 15 d’abril a la seu del Col·legi, de 10 del matí a 2 de la tarda.
 
Aquesta sessió és gratuïta i vol donar a conèixer quines són les tradicions religioses establertes al nostre país i les seves característiques principals. L’objectiu és analitzar quins aspectes vinculats a cada religió apareixen més sovint en els mitjans per tal de contextualitzar-los i analitzar-los amb profunditat.
 
 Els  interessats en assistir-hi han de fer-ho saber abans d’aquest dijous, 5 de març, escrivint asecretariaperiodistes@grn.cat

EL CURS

Descripció
 
Sessió destinada a donar a conèixer quines són les tradicions religioses establertes a Catalunya i les seves característiques principals. Durant aquesta sessió s’analitzaran aquells aspectes vinculats a la religió que apareixen de manera més freqüent en els mitjans de comunicació, per tal de contextualitzar-los i poder-los analitzar amb profunditat.

Objectius
 
- Conèixer la implantació de les diferents tradicions religioses a Catalunya.
- Conèixer el marc legal pel que fa al dret de llibertat religiosa. Drets i deures de les diferents confessions.
- Conèixer i analitzar quins són els elements vinculats a les diferents tradicions religioses amb impacte en els mitjans de comunicació
- Aclarir conceptes i utilitzar de manera adient el vocabulari vinculat a les diferents tradicions religioses.

Col·lectiu destinatari
 
El curs està dirigit a professionals dels mitjans de comunicació que tractin habitualment temàtiques amb vincles religiosos i/o que desitgin conèixer millor algunes de les característiques principals de les comunitats religioses amb implantació a casa nostra 

Programa 

1. Ni tots moros, ni tots cristians. El Mapa religiós de Catalunya Contingut: Breu descripció de les dades estadístiques relatives al nombre de centres de culte de Catalunya

2. Totes les religions són iguals davant la llei?
Contingut: a. Què diu la Constitució i la Llei Orgànica de Llibertat Religiosa en relació als drets de llibertat religiosa? b. Els acords de cooperació de les confessions amb l’Estat c. Conceptes bàsics: aconfessionalitat, laïcitat, laïcisme, etc.

3. El cristianisme: un sol Déu, moltes esglésies
Contingut: a. Principals divisions b. Vocabulari (evangèlics/evangelistes, misses/cultes; capellans, bisbes, pastors, etc.) c. Alguns temes de debat: el Sant Pare i el celibat, les transfussions de sang i els Testimonis Cristians de Jehovà, etc.

4. L’islam: més enllà de la política i de la immigració.
Contingut: a. Principis doctrinals bàsics b. Divisions c. Vocabulari: islam/islamistes/islàmics imans/imams, mesquites/madrasses d. Alguns temes de debat: vels i burques, el paper dels imams, etc.

5. Altres tradicions: les religions no s’acaben
Contingut: a. Tipologia de les confessions b. Distincions bàsiques: israelita/israelià/hebreu/jueu, budista/lama/tibetà, sikh/musulmà, sectes i no sectes, etc.

6. Religió i mitjans de comunicació: alguns recursos
Contingut: Bibliografia i recursos en xarxa vinculats a la temàtica religiosa d’utilitat per als professionals dels mitjans de comunicació.

Metodologia
 
La sessió combinarà l’explicació amb exercicis pràctics d’anàlisi i debat de materials emesos en diferents mitjans de comunicació.
Durada prevista 4 hores

Professorat Joan Gómez Segalà, tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos.

Cost Activitat finançada per la Direcció General d’Afers Religiosos. Observacions Possibilitat d’obtenir certificat d’assistència emès per la DGAR. 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte