Notícia

L’SPC demana que no hi hagi lloc per als blocs en la llei electoral catalana

Afirmen que l’interès informatiu ha de prevaldre sobre les “mesures administratives antiprofessionals”

Foto
S’acosten comicis i tornen les protestes contra els blocs electorals. Ara, a més, ho fan quan s’ha reprès la ponència per elaborar una Llei electoral catalana amb l’objectiu d’enllestir-la, total o parcialment, abans del 27 de setembre. Per això, el Sindicat de Periodistes de Catalunya ha instat els grups parlamentaris a què “s’estalviïn cap referència” als blocs en la seva elaboració. 

“No podem acceptar que aquesta llei electoral consagri per primer cop en una normativa catalana la imposició dels anomenats ‘blocs electorals’ en els informatius de la radiotelevisió pública, cronometrats i ordenats en funció de l’anterior representació de cada grup”, assenyala l’SPC, per a qui aquest sistema “vulnera el dret a la lliure informació i a l’obligació dels mitjans públics d’oferir informació, plural, imparcial i neutral”.

L’organització afirma que l’interès informatiu ha de prevaldre sobre les “mesures administratives antiprofessionals”, i posa com a exemple el cas de la cobertura que des de fa mesos es realitza de noves forces emergents com Podem o Guanyem.

“S’atreviran els legisladors catalans a dictar temps i ordre, que prové exclusivament dels espais gratuïts de propaganda electoral, per a la informació de les candidatures amb representació anterior? i exclouran de la informació electoral noves expressions polítiques com les esmentades o fins i tot les anunciades candidatures ‘de país’ que hi pot haver el 27 de setembre?”, es qüestiona el Sindicat.

Gestió independent i professional

Al seu parer, amb la multiplicació de noves ofertes polítiques, “no es pot violentar la informació electoral amb proporcionalitats que porten a absurds i ridículs tantes vegades denunciats pels professionals”. Per a l’SPC, cal garantir la “plena professionalitat” dels informadors, la qual diu que s’aconsegueix “a partir de gestions independents i professionals dels mitjans públics, elegides amb consens parlamentari o amb majories qualificades importants”.

L’organització denuncia que “és antidemocràtic i absurd pretendre encotillar el dret constitucional a la informació als espais informatius, quan les arbitràries mesures de temps i d’ordre no s’apliquen, o es fa en sentit invers, a les entrevistes o als debats electorals”.

Direccions professionals també per als mitjans municipals

A tres mesos de les eleccions municipals, el Sindicat de Periodistes també fa una crida perquè s’apliquin criteris professionals a l’hora d’escollir les direccions dels mitjans públics, i posa com a exemple el nomenament de Sergi Vicente com a director de BTV. 

Així, l’SCP espera que se segueixi el mateix procés en la tria de la direcció dels mitjans de l’Hospitalet, mentre que per a Badalona assegura que “caldrà superar les mesures autoritàries i de bloqueig” de l’alcalde Xavier García Albiol per tal de donar pas a una nova direcció que “acabi amb el dirigisme crònic” dels seus mitjans.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte