Notícia

L'exposició "Perich i autopista, humor sense peatges" arriba a Girona

Una selecció dels dibuixos del llibre més venut de tot l’Estat l’any 1971

Foto
El Perich
La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull l’exposició “Perich i Autopista, humor sense peatges”, produïda per la Fundació Gin. La mostra, molt visual, recull una selecció dels dibuixos que El Perich va publicar en el seu llibre Autopista, que va ser el més venut de tot l’Estat l’any 1971. Sí, no és un error de picatge: el 1971, fa 43 anys. Però ningú ho diria, perquè el seu contingut és plenament vigent encara avui, i el seu traç i la seva mordacitat no han perdut ni una mica d’actualitat. Les desigualtats entre empresaris i treballadors, els problemes de la classe obrera per tirar endavant, els abusos de les immobiliàries, la fuita de cervells o la dependència política i econòmica de la premsa no són fets exclusius dels nostres dies, com queda molt clar en aquesta exposició, que van presentar a Girona el seu comissari, el també il·lustrador KAP (Jaume Capdevila), i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi, Joan Ventura.

Tots dos van lloar l'obra d'El Perich i la seva sorprenent vigència malgrat els anys que han passat. En aquest sentit, KAP va considerar que "no cal reivindicar a Jaume Perich", perquè encara segueix molt present i "el seu dibuix i les seves frases continuen molt vigents". Joan Ventura va recordar que El Perich hauria fet 73 anys aquesta setmana, i va lloar la seva capacitat de síntesi: "Amb els seus aforismes, avui, hauria estat el rei del twitter", va dir.

KAP va aprofitar també per recordar que l'humor és una gran eina per parlar de temes complicats, i va assenyalar que un dels trets que distingeix els catalans és que "tenim una gran capacitat per riure'ns de nosaltres mateixos". 

Jaume Perich (Barcelona, 1941-1995) va ser –de fet, és encara- un dels humoristes més incisius del nostre país. La seva mirada lúcida i mordaç, però alhora tendra, va retratar de manera crítica i precisa el darrer quart del segle XX. En el seu honor, l’any 1996 es va instituir el Premi Internacional d’Humor Gat Perich. 

El Perich va iniciar la seva carrera professional l’any 1964 com a redactor de l’editorial Bruguera, tot i que va ser un any més tard quan va poder consolidar el seu estil de dibuixos de traç senzill i frases curtes a les pàgines d’ El Correo Catalán, a la secció Perich-Match. Són aquests dibuixos els que ompliran les pàgines d’Autopista, el llibre que el va consagrar com un dels grans humoristes del país i que va iniciar l’anomenat boom de l’humor gràfic dels anys setanta a la premsa espanyola.  

Va fer la vinyeta diària per a La Vanguardia , Diario de Barcelona , Mundo Diario i El Periódico de Catalunya ; i també va col·laborar a moltes revistes: Hermano Lobo ,Por Favor , Patufet , Interviú , Fotogramas o El Jueves . 

Un darrer apunt, per si a algú li ha passat per alt: el títol d’ Autopista és una paròdia del de Camino, el llibre escrit pel fundador de l’ Opus Dei, Josemaría Escrivá de Balaguer. 

“Perich i Autopista, humor sense peatges” es pot visitar fins a finals d’any a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes (de dilluns a divendres, de 10 a 13h, i també els dimecres a la tarda, de 16 a 19h). 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte