Notícia

El Premi Manuel Vázquez Montalbán homenatja els periodistes segrestats a Síria

Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricardo García Vilanova reben el guardó junt amb Sergi Pàmies

Foto
García Vilanova, Marc Marginedas i Sergi Pàmies
El Col·legi de Periodistes ha entregat aquest dimecres el X Premi Manuel Vázquez Montalbán en l'apartat de periodisme cultural i polític, als periodistes Marc Marginedas, Javier Espinosa, qui no l'ha pogut recollir, i Ricardo García Vilanova, que van ser segrestats a Síria mentre exercien la seva feina i van ser posteriorment alliberats. "Dedico el premi als periodistes freelance que cobreixen la guerra de Síria amb una gran precarietat de mitjans i que intenten transmetre la tragèdia humana que allí es viu", ha dit Marginedas. També s'ha premiat en la categoria de 'Periodisme Esportiu', convocat conjuntament pel Col·legi de Periodistes i la Fundació FC Barcelona a l'escriptor Sergi Pàmies.

El jurat del premi Vázquez Montalbán de 'Periodisme cultural i polític', integrat per Josep Maria Martí (Col·legi de Periodistes de Catalunya), Miguel Aguilar (Random House), Joan Manuel Perdigó (El Periódico), Carles Revés (Planeta), que delega el vot en el representant del Col·legi, i Tomàs Delclós (El País), que actua com a secretari del jurat, van decidir per unanimitat atorgar el guardó d'enguany a Marginedas ('El Periódico'), Espinosa ('El Mundo') i García Vilanova (freelance). 

La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, ha recordat que Montalban com Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricardo García Vilanova "era el periodista de carrer que manté la frescor que només dóna treballar la crònica". "D'un periodista s'espera honestedat i rigor en la informació, però en situacions de guerra això és difícil i exigeix risc, capacitat de resistència física i psíquica i voluntat de ferro i creure que tot i que no hi ha veritats úniques, ens podem orientar en les veritats possibles i lluitar contra les no veritats evidents". Bonet ha ressaltat que el seu gran mèrit és "atendre al llarg de la seva carrera les regles de l'ofici i és ser allà on sorgeix la notícia".

Ricardo García Vilanova ha llegit un text de Javier Espinosa qui no ha pogut recollir el guardó. En el text, Espinosa ha dit que espera que el premi sigui un reconeixement i homenatge a tots els periodistes que continuen treballant a Síria. "És una de les tragèdies més grans a les que hem assistit des de la Segona Guerra Mundial, ni Iraq s'hi pot comparar i no podem deixar d'enviar periodistes per informar sobre aquesta catàstrofe". Espinosa ha admès en aquest text que és el conflicte més complicat en el qual li ha tocat treballar de tota la seva carrera. Marginedas ha mencionat també als periodistes que estan treballant a Síria. 

Mascarell ha dit que la voluntat dels premiats de subratllar allò que es margina "accentua la llibertat" de tothom. "La força de la nostra voluntat democràtica s'expressa també coneixent aquelles realitats que els poders intentarien destruir i marginar", ha apuntat. 

Sergi Pàmies 

Pel que fa a la categoria de 'Periodisme Esportiu', convocat conjuntament pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Fundació FC Barcelona, el jurat ha decidit atorgar-lo a l'escriptor Sergi Pàmies en considerar que "al llarg dels anys, i a través de la literatura i el periodisme, Pàmies ha sabut interpretar el llegat de Vázquez Montalbán", a més de "preservar la seva herència intel·lectual i l'exercici d'un periodisme crític, profund i transversal". Al recollir el guardó, Pàmies ha dit que "el periodista d'esports s'ha hagut d'adaptar a una exigència de productivitat i una visibilitat impensable fa 20 anys que l'obliga a multiplicar-se. Això supleix la precarietat dels salaris i la vulnerabilitat de les condicions laborals". 

Autor: ACN

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte