Notícia

Un reportatge de SomGarrigues, guardonat amb el Premi Pica d'Estats

Foto
Pel treball ‘Turisme singular’, escrit pel periodista Miquel Andreu
El reportatge ‘Turisme singular’, escrit pel periodista Miquel Andreu i publicat al diari comarcal SomGarrigues a mitjans d'octubre (número 330), ha estat escollit com el guanyador de la categoria a "millor treball publicat o emès als mitjans de comunicació local" del 24è Premi Pica d'Estats, convocat per la Diputació de Lleida per mitjà del seu Patronat de Turisme.

L’article repassa els elements més representatius de la comarca de les Garrigues, com ara la producció d’oli d’oliva extra-verge i els productes turístics associats, les construccions de pedra seca, l’elaboració de vi, l'arqueologia, les rutes amb BBT, el turisme ornitològic, etc. El Pica d'Estats és el darrer dels diversos guardons qua ha recollit SomGarrigues, entre els quals també destaquen el Premi Tasis-Torrent (2008 i 2011) de la Diputació de Barcelona, el Premi Ateneus (2008) de la Federació d'Ateneus de Catalunya o els que atorga la Federació de Tennis de Taula (2007 i 2011).

Els altres premiats La Diputació de Lleida va fer públics dissabte passat els autors guanyadors de la vint-i-quatrena edició del Premi Turístic Internacional Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, un guardó anual que engloba 8 categories i que té una dotació econòmica de 36.000 euros. El premi corresponent al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 euros) ha estat per a Lleida, Pirineos en estado puro, un reportatge de Gemma Cardona amb fotografies de César Núñez publicat a la revista De Viajes el juliol del 2012.

El treball se centra en algunes de les zones i les activitats emblemàtiques del Pirineu lleidatà, com el romànic i el termalisme a la Vall de Boí, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els esports d’aventura al Pallars Sobirà i la gastronomia de muntanya.

El premi corresponent al millor treball de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 euros) ha estat per a la sèrie de 5 reportatges turístics publicats per Joan Portell al suplement Teletodo d’El Periódico entre el juliol i el setembre del 2012. Aquests reportatges se centren en la història, les tradicions, els atractius naturals i monumentals i la gastronomia de la Vall Fosca, la ruta del riu Segre, la Cerdanya lleidatana, la ciutat de Balaguer i el seu entorn i la comarca del Solsonès, amb recomanacions detallades sobre establiments emblemàtics de cada zona.

El premi corresponent al millor treball de Premsa internacional (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge ‘Skiing the Spanish Pyrenees’, publicat per Christopher Salomon a The New York Times Travel el 22 de gener de 2012. L’article ens endinsa en els atractius de l’esquí a la Val d’Aran i incideix en les excel•lències dels serveis i els equipaments de l’estació de Baqueira-Beret, com també en la disponibilitat de zones per esquiar fora pistes i en la gran oferta gastronòmica, hotelera i lúdica de la zona.

El premi corresponent al millor treball de Televisió (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge sobre l’alta Segarra emès el 21 de juny de 2012 en el programa Espai Terra de TV3 realitzat pel desaparegut meteoròleg i periodista Toni Nadal. El reportatge, que recorre a vista d’ocell la contrada i inclou entrevistes a veïns de la zona, s’endinsa en el paisatge, l’economia i la idiosincràsia d’aquest territori. El periodista i membre del jurat Josep Cuní ha destacat que el premi constitueix també un homenatge i un reconeixement a la tasca professional que va desenvolupar Nadal per donar a conèixer les terres de Catalunya en general i de Lleida en particular.

El premi corresponent al millor treball de Ràdio (dotat amb 5.000 euros) ha estat per a la sèrie de reportatges de la periodista Pili Garcia sobre la demarcació de Lleida emesos a EMUN Ràdio/Com Ràdio, dins del programa Toquem el dos.

Es tracta de 7 reportatges centrats en escapades turístiques singulars (el Tren dels Llacs, el Laberint de Blat de Moro de Castellserà, la Ruta del Vi, Solsona, la Seu d’Urgell, el Montsec i la vall d’Àger i la Segarra). El premi corresponent al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al dossier monogràfic Pirineu termal elaborat per Rafael López-Monné i publicat l’octubre del 2012.

El treball ofereix imatges espectaculars de paisatges i de tractaments termals d’alguns dels balnearis lleidatans més populars de la demarcació de Lleida, com Caldes de Boí, els Banhs de Tredòs o les Termes de la Baronia de Les. Finalment, el premi corresponent al millor treball d’Internet (dotat amb 3.000 euros) ha estat per al reportatge de Jordi Cadena Mountain bike por el Valle de Aran editat el febrer del 2012 per Evasión TV (YouTube). El treball descriu la xarxa de més de 400 km de rutes marcades per fer BTT a la Val d’Aran, amb imatges espectaculars d’alguns trams i entrevistes a persones relacionades amb aquesta proposta de turisme actiu.

Rècord de participació internacional

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va afirmar que el guardó "respon a una creença profunda en el territori, a la capacitat emprenedora de la seva gent i a la força comunicadora i transformadora del periodisme i dels mitjans de comunicació”.

El president del jurat i secretari del Col•legi de Periodistes de Catalunya, Enric Frigola, ha destacat la versatilitat del premi, que per exemple, en l’edició d’enguany ha guardonat el treball d’un mitjà de prestigi internacional com el diari The New York Times al costat d’un reportatge publicat en una revista feta amb recursos modestos com Som Garrigues. El certamen ha registrat enguany la presentació de 192 treballs, tres més que l’any anterior, i ha tingut la segona millor participació de premsa internacional de la seva història, amb un total de 21 treballs.

El guardó convocat anualment pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida premia els treballs que se centren en els aspectes turístics de les comarques de Lleida, presentats en qualsevol idioma de qualsevol país del món, publicats o emesos en premsa escrita, ràdio, televisió i Internet.

El jurat dels premis

El jurat del premi ha estat format per Enric Frigola, secretari del Col•legi de Periodistes de Catalunya (president); Oriol Bosch, delegat a Lleida de l’Agència Catalana de Notícies (vocal); Josep Lluís Cadena, president de la demarcació de Lleida del Col•legi de Periodistes de Catalunya (vocal); Josep Cuní, director del programa 8 al dia de 8 TV (vocal); Lluís Foix, periodista i analista polític del diari La Vanguardia (vocal); Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta (vocal); Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (vocal); Josep Pont, vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) (vocal); Carles Porta, periodista, escriptor i productor audiovisual (vocal), i Jordi Blanch, director del Patronat de Turisme (secretari).

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte