Notícia

La premsa comarcal reclama el suport de l'administració per garantir la supervivència dels mitjans territorials

Foto
L'Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) va reclamar   al Parlament "suport incondicional" de tots els nivells de l'administració per garantir la supervivència dels mitjans territorials. Carles Ayats, president de Premsa Comarcal, va afirmar que en l'últim any s'ha perdut un 20% de les plantilles -375 llocs treball- i s'han tancat 10 publicacions. Tot i advertir que "no volen entrar en la contraposició entre Barcelona i comarques", l'ACPC lamenta que és "l'acció dels govern la que demostra que existeix", ja que institucionalment asseguren que s'insereix més publicitat a un mitjà nacional o a un de Barcelona que als territorials, ni que aquests últims sigui líder a la demarcació.

Carles Ayats, que va anar al Parlament, acompanyat pels vicepresidents Joan Cal del segre, i Francesc Fabregas, d'El Vallenc,  va reclamar accions publicitàries de les administracions -apel·lant la llei 18/2000 que regula la publicitatinstitucional- i dotacions econòmiques suficients per garantir la reconversió i el futur del sector de la premsa escrita i de proximitat.

"Valen més els lectors de Barcelona que els de la resta de territori?", va preguntar-se Ayats. En aquesta línia, va recordar el paper dels mitjans territorials com a difusors de la llengua i la cultura catalanes.

 

En paral·lel, l'associació també reclama suport les publicacions que per la seva singularitat no compten amb grans tirades però que són necessàries per comprendre el país, transparència i equititivitat en l'adjudicació d'ajuts i que l'administració prengui mesures pel progressiu tancament de punts de venda que limiten la difusió seves publicacions.

 

Així mateix, també va demanar a l'administració que vetlli per la "lliure competència" en el sector comunicació "sense interferència" dels mitjans públics en el repartiment de la publicitat.

 

"Els mitjans territorials estan fent front a la cruesa econòmica gràcies a l'esforç d'editors i treballadors. El treball pot resultar estèril si no comptem en mesura de les seves possibilitats i conscients del moment amb el suport incondicional dels governants a tots nivells", ca insistir el president de l'ACPC al Parlament, que defensa que la premsa comarcal vol continuar sent testimoni informatius i en català d'un país "ric i plural" com Catalunya.

 

La publicitat en els mitjans centra les rèpliques

 

El diputat socialista Joan Ferran va preguntar per què alguns mitjans reben un tractament publicitari més important que altres i ha instat a demanar "explicacions als que tenen responsabilitat política".

 

De la seva banda, el PP va mostrar el seu suport a l'ens i va insistir que fora de Barcelona "passen coses i han de tenir visibilitat". La diputada Marta Alòs va refermar el suport a la premsa comarcal i va reclamar que la "clau" de la supervivència passa per un futur ben projectat.

 

Dolors Camats, diputada d'ICV-EUiA va defensar que el camí de la premsa comarcal "ve de lluny" i té una forta "extensió territorial" i va preguntar-se  si el fet que Mitjans de Comunicació hagi passat a mans de Presidència i no de la conselleria de Cultura no pot donar "pistes" de la prioritat que es dóna a les publicacions, tot i que Ayats i la diputada de CiU no s'hi van mostrar partidaris.

 

El diputat Pere Bosch va constatr  que sovint la globalització porta a conèixer abans què passa a l'altra punta del món que a costat de casa i això la premsa de proximitat "ho canvia". Per això, ERC es va comprometre  a presentar una iniciativa parlamentària per "compensar aquesta situació".

 
Finalment, Toni Strubell de SI, va afirmar que cal "ajustar les antenes" a la proporcionalitat i va destacar  que cal una "mesura correctora".

 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte