Notícia

Moragas: “Hi ha expectatives de recuperació per a la premsa”

Foto

El passat dimecres 20 juliol es va presentar el llibre l'Informe de la comunicació a Catalunya 2009-2010,  a la Sala Cotxeres de Palau Robert, Passeig de Gràcia 107 de Barcelona. L’acte es va iniciar a les 12 hores amb la roda de premsa oficial per tots els mitjans i una hora més tard es va dur a terme la presentació pública del llibre.

Premsa
La sisena edició de l’Informe de la Comunicació observa expectatives de recuperació a la premsa. El catedràtic i director de l’Informe, Miquel Moragas, va assegurar que “sense sortir de la crisi, se n’observa una desacceleració. Hi ha expectatives de recuperació”, encara que és evident que s’ha frenat la difusió.
 
En l’informe anterior, relatiu al bienni 2007-2008, es constatava un important descens en la difusió de la premsa (venda d’exemplars), que havia arribat fins al 9%, agreujat per un descens en la inversió publicitària a diaris i revistes de fins el 30%. L’anàlisi del nou bienni revela que aquest descens, sense aturar-se totalment, s’ha anat alentint, i s’ha situat en el 2% pel que fa a la difusió i entorn del 2,5% pel que fa a les inversions publicitàries als diaris.
 
Tot això comporta una expectativa de recuperació, tot i que el descens de la difusió a Catalunya s’estima en uns 80.000 exemplars. En canvi, s’han produït creixements significatius, com el dels llocs web de premsa, que pugen un 21,5% l’any 2010, i es preveu que aquestes xifres vagin augmentant.
 
 
Internet, televisió i ràdio
La ràdio es manté com el tercer gran mitjà, per darrere de la televisió i d’Internet, tot i que la publicitat a Internet ha superat per primer cop la que es contracta a les emissores. L’augment de canals de TDT –de 56 al 2008 fins als 109 actuals– no ha significat una major pluralitat, ja que s’ ha incrementat la concentració empresarial.
 
El secretari de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Josep Martí va posar èmfasi en el canvi de paradigma que està vivint la comunicació, amb el paper limitat de l’administració. “La solució als problemes no pot venir sempre a través de l’augment dels recursos públics, ja que són limitats”.
 
El llibre pertany a la col·lecció Lexikon Informes, volum 2, de l’Institut de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de Gas Natural Fenosa. Està present en format paper, en format digital ePub a http://llibreria.gencat.cat; i en format PDF a http://incom.uab.cat/informe.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte