Notícia

La premsa comarcal ha creat la figura del Síndic, però té més funcions que els “defensors dels lectors” habituals

Foto
 L’ Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) ha creat fa uns mesos la figura del Síndic. És una figura ja coneguda però que en aquest cas té més atribucions que les habituals dels “defensors dels lectors”. No sols intervé en queixes del públic habitual de diaris i revistes, sinó que també ho fa si l’Administració Pública genera problemes per la seva actuació front el sector. El Síndic de la Premsa Comarcal i Local actua, igualment, davant del sector de serveis de la indústria.
Per què es constitueix la figura del Síndic en un sector com el de la Premsa Comarcal
i Local?
 
Pel que he detectat, per responsabilitat. La premsa de proximitat ha crescut, s’ha imposat a
l’anomenada premsa gran, o generalista, i la seva presència en el dia a dia és ja significativa:
966.000 lectors diaris, a través de més de 100 publicacions.
El sector ha crescut i s’ha consolidat: hi ha més premsa comarcal ara que mai, s’està explorant l’escenari d’internet i és un dels pocs fronts on el periodisme està aguantant la crisi econòmica i la pròpia del negoci del paper. A més, ha establert convenis amb les universitats, principalment amb la Universitat Autònoma de Barcelona, i això ha permès que els seus professionals estiguin realitzant cursos de reciclatge de forma permanent.
No hi ha mes que no es faci alguna trobada professional, acadèmica, de la indústria... cosa que no trobem en la premsa generalista. En conseqüència, l’Associació Premsa Comarcal, organisme que agrupa gairebé totes les empreses amb presència comarcal i local, s’ha consolidat els darrers anys i ha assumit noves responsabilitats, com és, ara mateix, la de garantir al lector que els seus drets estan garantits amb la constitució de la figura del Síndic.
 
El síndic és aliè al sector: pot ser un jutge, un advocat, un professor...
Hi ha una altra raó de pes per comentar positivament aquesta decisió: el síndic de la premsa
comarcal i local no és una figura que surt de dins de la indústria. No és un redactor en cap sènior a qui se li encarrega una feina i que la fa entre mig dels amics i companys. S’ha preferit buscar una persona aliena al sector, en aquest cas un professor de periodisme, per endegar aquesta etapa.
En un futur immediat serà un jutge, un fiscal, un advocat de prestigi qui assumeixi la figura del
Síndic, ara en gaudeix un professor i periodista de la UAB.
Ja han arribat problemes a resoldre: la mare d’un alumne amb 7 anys es va queixar perquè
l’associació de pares, amb el silenci de l’escola, el considerava “perillós” per les seves actituds a classe. Els pares van convocar a la premsa i va sortir per la TV un tema tractat de manera massa sensacionalista. I els mitjans ni tan sols van parlar amb la mare, una mare, per cert, vídua recent i amb problemes econòmics.
Un altre tema tractat: la titulació de certes notícies. Tema sempre perillós on el Síndic va
intentar explicar els processos de presa de decisions dels periodistes, tenint en compte el poc
temps per confeccionar una revista o un diari. I d’altres, també interessants.
Però també tenim temes en cartera: ens anuncien queixes de gent que veu com hi ha periodistes que es dediquen a fer publicitat, cosa que està prohibida, terminantment, per tots els codis ètics i normes corporatives de la professió. El Col—legi de Periodistes de Catalunya, amb qui l’ACPC i el propi Síndic estan en magnífiques relacions, té damunt la taula diversos casos, com ara el de la periodista catalana Olga Viza.
Hi ha problemes recents, diríem que eren casos “avant la lettre” en que professors de la UAB
havien intervingut ja, sense manat previ de l’ACPC, com a pèrits judicials o com a defensors dels interessos de la premsa comarcal davant de certes decisions de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
En resum, la figura del Síndic de la Premsa Comarcal i Local és una decisió de responsabilitat que pot generar més confiança dels usuaris, compradors, lectors i proveïdors del sector amb els editors i els periodistes. Si és així, benvinguda sigui la figura.
Mentre tant, estic a la vostra disposició: sindic@premsacomarcal.cat  – També en el web de
l’associació: www.premsacomarcal.cat, clicar a la finestra Premsa Comarcal Síndic per
baixar el qüestionari de queixes i llegir els deures i les obligacions d’aquest Síndic.
MANEL LÓPEZ  (Síndic de la Premsa Comarcal)

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte