Notícia

La Plataforma Interuniversitària de la Premsa Comarcal i Local aplega a Vic editors i professors de la premsa de proximitat

Foto

Un centenar de persones vinculades al món editorial i al de la comunicació han assistit a la segona edició de la Plataforma Interuniversitària de la Premsa Comarcal i Local celebrada a la Universitat de Vic.  Les jornades, organitzades per l’Associació Catalana de Premsa Comarcal i la Xarxa Vives d’Universitats, porten per títol Tendències i necessitats de la premsa local. La inauguració ha anat a càrrec de Carles Ayats, vicepresident de Premsa Comarcal, Antoni Serrat, regidor de Recursos Humans i Serveis de l’Ajuntament de Vic i Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic.

En la seva intervenció, Ayats, ha reclamat “més protagonisme” pel periodisme local en tots els àmbits, entre els quals, el formatiu: “Volem la presència del periodisme de proximitat als plans d’estudi a totes les universitats dels Països Catalans”, ha afirmat. Per la seva banda, Montaña ha recalcat que la Universitat de Vic ha fet “una marca pròpia”del periodisme de proximitat, mentre que Serrat ha recordat el vincle existent entre el periodisme local i la ciutat: “A Vic hi ha periòdics, emissores de ràdio, canals de televisió i suports digitals” ha conclòs.
 
El primer ponent de la jornada ha estat el guanyador del Premi de Recerca Premsa Comarcal 2008, Josep Lluís Micó, el qual ha parlat de la Convergència digital. Micó ha explicat que la convergència digital als mitjans afecta sobretot a quatre àmbits: “polivalència periodística, distribució en múltiples plataformes, redaccions en grups multimèdia i audiències actives”. Posteriorment hi ha hagut un debat sobre el mateix tema en què, a banda de Micó, hi ha intervingut el president executiu d’Edicions Intercomarcals, Gonçal Mazcuñán; el director d’El Punt de l’edició de Barcelona, Ferran Espada; la professora de la Universitat Miguel Hernández, Fàtima Navarro; i el director tècnic d’Osona Comarca, Albert Lozano. El moderador del debat ha estat Carles Ayats, vicepresident de Premsa Comarcal.
 
Després de dinar, el director general de Media Hotline i Acre Media, Enric Yarza, ha presentat el Llibre Blanc de la Premsa Comarcal i Local 2010. Yarza ha explicat que les dades del Llibre demostren que la premsa comarcal és molt important a Catalunya, ja que la suma dels seus lectors al territori és superior a la de qualsevol altre diari de caràcter nacional. Segons Yarza, bona part d’aquest èxit s’explica perquè els temes que tracta són “propers als ciutadans”. Sobre la crisi del sector, el ponent ha assegurat que també afecta la premsa comarcal, però “en menor mesura” que la premsa nacional o estatal.
 
Posteriorment, el guanyador del premi de recerca Premsa Comarcal 2009 ha impartit la ponència titulada la crisi del sector. Corbella ha iniciat el seu anàlisi assegurant que “hi ha una crisi conjuntural” que afecta a tots els sectors del país, però els mitjans escrits pateixen també una “crisi del sistema”. Corbella ha remarcat que aquesta crisi respon, sobretot, a un procés de transformació: “es tracta d’una reubicació de la premsa”, que entre altres factors, respon als canvis del consum de la població. El ponent ha vaticinat que “hi ha moltes solucions per afrontar aquesta crisi, però queda clar que, passada la mala època, no hi haurà un retorn a l’època anterior”.
 
El primer dia de la Plataforma Interuniversitària ha conclòs amb un debat moderat pel director d’Osona Comarca, Joan Turró, al voltant de la crisi del sector. A l’intercanvi d’opinions, el director de la publicació 3 de 8, Rafael Rafecas, ha explicat la seva experiència amb el periòdic: “ens semblava que l’únic rival que teníem eren els gratuïts, però amb Internet les coses van massa de pressa”. Per la seva banda, el professor de la UAB, Vicenç Rabadán, ha declarat que per sortir de la crisi cal fer una aposta “per recuperar els periodistes”, i s’ha mostrat partidari de la funció dinamitzadora de la premsa local “a la seva comunitat”. També ha participat el director del Som Garrigues, Francesc Florensa, el qual ha donat una visió “optimista” del moment: “hem de ser positius perquè la premsa comarcal no deixa de ser especialitzada”, ja que és difícil tenir molta competència amb les notícies d’un determinat territori, “en canvi la premsa nacional pot tenir més competència”.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte