Notícia

Jornada de la Premsa Comarcal i Local a la Universitat Catalana d'Estiu

L'Associació Catalana de la Premsa Comarcal ha presentat el seu Llibre Blanc 2010 i el Síndic de l’associació en una Jornada Professional de la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra aquests dies a la població nord catalana de Prada.

La presentació del Llibre Blanc de la Premsa Comarcal Catalana ha estat a cura de Pere Font, assessor de l’associació. Es tracta d’un estudi que descriu la realitat del sector i proposa les accions a emprendre per millorar-la. Ha destacat l’alta penetració que la premsa de casa té en el territori català. Segons es desprèn del treball, aquest fet es deu a la capacitat de donar informacions properes als ciutadans: “la proximitat és una manera de treballar, una manera d’explicar als veïns allò que passa al costat de casa seva”, ha dit Font. D’altra banda, l’estudi també enumera els reptes actuals. A banda de la crisi que ha fet baixar els ingressos en concepte de publicitat, s’ha de definir respecte l’ús del format digital. Segons Pere Font, “no se sap ven bé si Internet, per a la premsa de casa, és un germà o un contrincant".

En la segona ponència, el síndic de la premsa comarcal i local, Manel Lòpez, ha comentat que aquesta figura apareix als països nòrdics per l’interès d’acostar-se al lector. El doctor Lòpez ha definit el síndic com “un mediador per solucionar conflictes” i ha detallat que les seves funcions són “defensar el lector davant dels mitjans, defensar la premsa comarcal i local davant dels poders públics i fer de mediador entre anunciants i mitjans”. Ha subratllat la intervenció amb alguns exemples puntuals.

Finalment, la jornada ha conclòs amb una taula rodona que tenia com a tema principal la vitalitat de la premsa comarcal i local. En aquest debat hi han participat representants de diverses publicacions associades: Ramon Queralt, de Som Garrigues; Fèlix Noguera, de Regió 7 i Raimon Subirà, d’El Ripollès. També hi ha intervingut Pere Manzanares, de Ràdio Arrels de la Catalunya Nord donat que en el territori no hi ha cap publicació comarcal en català. Tots ells han coincidit en què l’èxit dels mitjans comarcals consisteix a tractar les notícies que passen al món local i que els mitjans nacionals no publiquen: “la clau de la premsa comarcal és el territori”, ha resumit Subirà. També hi ha hagut un intercanvi d’opinions sobre l’ús que s’ha de fer d’Internet: “a la xarxa, no puc donar gratuïtament les notícies que els lectors que compren el diari han de pagar”, ha afirmat Noguera. Queralt ha explicat que el seu mitjà utilitza Internet com a fòrum per tal de “fer aflorar temes que poden servir com a notícia”.

Al final de la taula rodona, alguns participants han instat a l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal a promoure més debats d’aquestes característiques arreu del territori.




Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte