Notícia

Iniciativa vital per la premsa comarcal

Foto
Rubí és el primer municipi a fomentar la presència de premsa en català en bars i restaurants.
Els actors implicats en el projecte Esmorzar en català van destacar que el de Rubí és el primer ajuntament a fomentar la presència de la premsa en català als establiments comercials. Els hàbits són fonamentals per consolidar l'ús normal de la llengua. La lectura de la premsa del dia aprofitant l'hora de l'esmorzar en un bar és tot un ritual per a milers de catalans. Però el fet que la llengua vehicular dels rotatius sigui la catalana esdevé en alguns casos una excepcionalitat.

La regidoria de Comerç i Política Lingüística de Rubí ha posat fil a l'agulla per incentivar la lectura de diaris i revistes escrits en català. Serà la primera població de Catalunya en què, d'entrada, els bars i restaurants de la població podran beneficiar-se, durant tres mesos, d'una subscripció gratuïta a un dels tres diaris que s’editen en català: El Punt, l'Avui i l’edició catalana d'El Periódico. En paral.lel, també s'ofereixen subscripcions anuals de franc –l'Ajuntament en subvenciona el cost– a una de les revistes que edita l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC).

La regidora de Comerç, Arés Tubau, va subratllar que «la llengua es promociona donant l'oportunitat de poder triar», i en les anàlisis fetes fins ara han detectat un clar predomini de la premsa generalista en castellà. Amb la campanya, anomenada Esmorzar en català, pretenen dotar els establiments d'un servei més per als clients, «un plus de qualitat», i de passada fomentar la lectura en llengua catalana.

Per a la premsa comarcal i local l'aposta del consistori de Rubí té encara més importància en un país on la normalització lingüística és més desig que realitat i evidentment la iniciativa s’ha d’encomanar a tots els ajuntaments del país. Serà important veure què passa després del període de prova, per poder comprovar, com esperen a Rubí, que la majoria d'establiments renovin les subscripcions i quedin satisfets. L’Ajuntament de Rubí no descarta estendre la iniciativa a d'altres sectors comercials, com ara les perruqueries o les consultes mèdiques, que també són llocs propicis per llegir durant l'estona d'espera.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte