Notícia

L'ACPC celebra 40 anys a Vic, la ciutat que va acollir la seva primera junta

Es reivindica la defensa de la llengua des dels mitjans locals

Foto
Una imatge de l'acte celebrat per l'ACPC al temple Romà de Vic // Adrià Costa

Ahir dijous l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal va celebrar la segona parada dels seus actes itinerants per celebrar el seu quarantè aniversari a la ciutat de Vic. Es dóna el cas que el 1981 Vic va acollir la primera junta de l'ACPC. Així doncs, quaranta anys després, l'entitat celebrava l'efemèride al lloc on va cobrar vida amb un acte al temple Romà.

Durant els parlaments, l'alcaldessa de Vic Anna Erra va remarcar la importància de la premsa comarcal per a la "defensa aferrissada de la llengua catalana" i el seu compromís amb la proximitat, molt lligada a un "sentiment de pertinença".

En aquest mateix sentit es va pronunciar el president de l'ACPC, Francesc Fàbregas, remarcant "la gran tasca" que fa la premsa comarcal amb la llengua, a més de posar en valor el paper de la premsa comarcal durant la pandèmia de la Covid, que ha continuat "al peu del canó".

Per la seva banda, Miquel Macià, director de NacióDigital, que conduïa l'acte, va destacar que "la premsa comarcal és una escola de democràcia, cultura, formació i de civisme".

El professor de Periodisme de la UVic-UCC Jordi Serrat va pronunciar la conferència Premsa i territori: el nervi i el pols de la gent, on va destacar la importància de la premsa del territori per la llengua i identitats catalanes. Serrat va explicar que un mitjà ha de saber combinar les tres "is": informació, identitat i identificació. A més de la informació, "un diari necessita una ànima, una identitat i un ideari" i que "hi hagi una identificació per part del lector". "Han de ser un mirall de la gent", afegia. Quan un diari comarcal sap fer tot això, segons Serrat, "és partícip dels valors de la comunitat i es converteix en un agent de civisme.

Ahir  també es va presentar el llibre Premsa Comarcal:La memòria de la vida quotidiana de Catalunya, de l'historiador Lluís Costa;  i el final de la vetllada va incloure el lliurament d'uns reconeixements a la trajectòria del fotoperiodista Josep Maria Montaner de NacióDigital, i la periodista Dolors Altarriba; i l'actuació musical de la cantautora Meritxell Gené

Entre la trentena de persones del públic, també hi havia altres presidents de l'associació com Josep Masoliver o Josep Maria Rierola, així com altres autoritats de la comarca.

Prèviament a l'acte obert al públic, l'ACPC va reunir-se amb els mitjans associats de les comarques d'Osona, el Ripollès, el Bages i el Moianès per avaluar la situació al territori i establir sinergies de col·laboració.

Podeu descarregar l'àlbum de fotos de la jornada al següent enllaç.

Font: NacióDigital

Signatura fotos: Adrià Costa

 

 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte