Notícia

El comitè d'empresa de l'ACN reclama la integració a la CCMA

Adverteixen d'una "desinversió crònica" a l'Agència que posa en perill la seva viabilitat "actual i futura"

Foto

El comitè d'empresa de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) ha reclamat la "plena" integració del mitjà a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). En una compareixença al Parlament, han advertit d'una "desinversió crònica" que compromet la viabilitat "actual i futura" de l'Agència, que està "a punt d'entrar en col·lapse". Segons el comitè, els salaris base són un "46% inferiors que els d'un ENG de la CCMA" i estan un "20% per sota dels periodistes de la Generalitat". "Emplacem el Govern i els grups parlamentaris a emprendre accions urgents per revertir la situació i garantir la viabilitat però sobretot la dignitat de l'empresa i els seus treballadors", ha precisat Laura Cortés, membre del comitè.

Jordi Marsal, membre del comitè de treballadors, ha posat en valor l'ACN com a responsable de "bona part dels continguts audiovisuals periodístics que circulen pel país". Segons el comitè, però, fa "massa temps" que no es renoven els equips audiovisuals i l'Agència té un portal web "obsolet" i que pateix "incidències intermitents". A més, l'empresa no disposa d'un contracte programa, té un pressupost "inalterable" des del 2017 –amb un "petit però insuficient" increment el 2020– i treballa, des de fa dues dècades, sense un conveni propi. Aquestes situacions, asseguren, provoca que hi hagi "molta rotació de treballadors", una circumstància que dificulta consolidar una plantilla "estable".

Els representants dels treballadors també han demanat "despolititzar" els processos de selecció de l'òrgan de direcció, evitant el "biaix polític", com també passa a la CCMA. "L'ACN, com la Corporació, necessita que la direcció s'esculli amb criteris professionals a través d'un concurs públic i no d'acord amb el joc d'interessos dels partits", ha precisat Marsal.

En el torn de rèpliques dels partits, la diputada socialista Beatriz Silva ha afirmat que no depèn de la comissió donar resposta a les demandes del comitè de l'ACN, però s'ha compromès a treballar-les amb la resta de portaveus per veure "de quina manera es poden canalitzar". De la seva banda, el diputat d'ERC Engelbert Montalà ha volgut agrair la "feina ingent" dels treballadors i la feina que es fa específicament "des del territori".

Francesc de Dalmases, diputat de JxCat, creu que les demandes del comitè són de "sentit comú" i creu que no poden haver-hi "diferències tan abismals" amb els treballadors de la CCMA. "És un debat que hem d'afrontar", ha precisat. De Dalmases ha qualificat de "falta de respecte a la professió" l'adscripció de la plantilla al conveni d'oficines i despatxos i ha responsabilitzat el Parlament d'evitar que esdevingui una "agència de notícies 'low cost' per poder satisfer les condicions d'altres televisions i ràdios públiques".

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha reclamat evitar la "invisibilització" de l'ACN pel fet de no formar part de la CCMA i creu que les reivindicacions del comitè són "de sentit comú". Finalment, el diputat dels comuns Lucas Ferro ha mostrat el suport de la seva formació política per "destensionar-la". A preguntes de Vox sobre si els treballadors reben pressions polítiques del Govern o consell de govern de la CCMA, Cortés ha defensat que l'Agència cobreix "tots els grups polítics" i que mai ningú li ha dit què s'ha "d'escriure".

El Sindicat de Periodistes reclama trobar l'encaix de l'ACN a la CCMA

El representant del Sindicat de Periodistes de Catalunya, Ramon Espuny, ha reclamat als partits estudiar el lloc que ha d'ocupar l'ACN a la CCMA, que al seu entendre només passen per la "integració plena". En aquest sentit, ha lamentat que no tingui "autonomia respecte del Govern", que en nomena el director, i que té unes condicions salarials "molt més baixes".

"Es basa en l'exaltació d'uns perfils professionals multimèdia que quan es volen aplicar simultàniament, només signifiquen fer de la necessitat virtut. No es poden fer totes les feines de la professió a la vegada", ha advertit.

Font: ACN

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte