Notícia

El CPC denuncia que la pandèmia serveix d'excusa per limitar la llibertat de premsa

Emet un comunicat per defensar el periodisme com a sector essencial

Foto

Amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, des del Col·legi de Periodistes de Catalunya han denunciat que s’hagi aprofitat la pandèmia per agreujar i intentar normalitzar pràctiques antidemocràtiques. "Algunes, ja es venien produint, com hem denunciat nombroses vegades, però s’han accentuat fins a límits extremadament preocupants perquè retallen la llibertat de premsa i, per tant, el dret a la informació de la ciutadania", assegura l'ens en aquest comunicat: 

"La pandèmia no pot ser una excusa per modificar i limitar les rodes de premsaS’han de poder fer presencials quan es compleixin tots els requeriments sanitaris. Exigim que no es normalitzin les rodes de premsa virtuals perquè és molt complicat poder fer preguntes i sobretot repreguntes, una de les claus de la feina dels periodistes. Sense presencialitat els contactes informals i “off the record” que permeten contextualitzar i complementar les informacions són encara més complicats.

La pandèmia no pot ser una excusa per no concedir entrevistesLa feina dels periodistes es veu molt limitada sense la possibilitat d’interpel·lar directament els responsables polítics, econòmics o socials. Aquests han de donar explicacions i retre comptes davant de la ciutadania.

La pandèmia no pot ser una excusa per discriminarEls periodistes han de poder exercir la seva feina, siguin del mitjà que siguin. Sense vetos. Són inadmissibles les filtracions interessades per part de les administracions en temes d’interès públic general. S’han d’obrir les portes a tots els mitjans, sense impedir l’accés ni a hospitals, escoles o camps de futbol... com malauradament ha passat.

La pandèmia no pot ser una excusa per impedir l’accés als periodistes gràficsLimitar o, directament, vetar la premsa gràfica és un atemptat flagrant a la llibertat de premsa, és censura. Els ciutadans tenen dret a veure què està passant sense el filtre de l’autoritat de torn. Poder mostrar el què passa és un acte de responsabilitat perquè la ciutadania estigui informada. També és un llegat documental de cara al futur. És imprescindible documentar gràficament aquest moment històric. Els professionals ja tenen eines com el Codi deontològic per fer-ho de manera responsable i respectuosa.

La pandèmia no pot ser una excusa per ajornar canvis imprescindibles en els mitjans públicsPer a una bona salut democràtica, s’ha de garantir la seva supervivència i la seva independència. Reclamem la desgovernamentalització i denunciem el mercadeig en el repartiment de càrrecs. Com venim dient des de fa molts anys, els mitjans públics no han de ser moneda de canvi entre partits. Els càrrecs s’han d’escollir per concursos transparents i en base a criteris estrictament professionals. I s’han d’aprovar les eines que ja contempla la legislació com ara els contractes programa, per garantir l’estabilitat i trencar les dependències dels governs de torn. Com dèiem a principi d’any, és hora ja de passar de l’any per oblidar, a l’any de l’esperança."

Col·legi de Periodistes de Catalunya

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte