Notícia

El CIC demana als mitjans que respectin el Codi Deontològic

En referència a la cobertura del judici dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils

Foto

Amb motiu de les imatges que difonen els mitjans de comunicació pel judici sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils  a l’agost de 2017 (17A), el Consell de la Informació de Catalunya vol recordar l’estudi que va encarregar sobre ‘La cobertura informativa dels atemptats‘ i demana respecte pel Codi Deontològic de la professió

DOCUMENT: La cobertura informativa dels atemptats de Barcelona i Cambrils a la premsa digital catalana, espanyola i internacional (17 i 18 d’agost de 2017)


L’estudi destaca com a principals conclusions:

Una de les qüestions fonamentals sobre les que cal aturar-se és l’incompliment de manera generalitzada del principi 11 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que fa referència a la protecció dels drets dels menors. En aquest apartat s’especifica de forma clara que “cal evitar la difusió de la identitat dels menors quan apareixen com […] inculpats en causes criminals” i que “com a norma general, els menors no han de ser entrevistats ni fotografiats o filmats sense el consentiment explícit dels seus pares”. Tot i això, s’ha localitzat un gran nombre de notícies que inclouen la identificació d’un dels implicats, menor d’edat. De la mateixa manera, s’han publicat diverses imatges de menors desallotjant la zona afectada per l’atemptat. Crida l’atenció que, si bé aquest anàlisi inclou diaris de diferents cultures periodístiques, la pràctica totalitat hagi fet cas omís a aquest principi. La immediatesa que ofereix el periodisme digital i la necessitat d’informar a l’audiència en temps real són una arma perillosa per als periodistes, ja que la informació de qualitat pot quedar condicionada a l’espectacularització del contingut en el qual la presència de menors d’edat pot contribuir a dramatitzar els fets. Sobre aquesta qüestió també se n’ha fet ressò el Consell de l’Audiovisual de Catalunya en el seu informe sobre la cobertura dels atemptats a la ràdio i la televisió, publicat el passat 13 de setembre de 2017.Conseqüències similars s’observen en l’omissió per part de la major part dels rotatius estudiats de l’article 9 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Les imatges publicades per diversos diaris posa en qüestió el respecte al dret a la privacitat ja que en elles es pot veure clarament la identitat de les víctimes supervivents, així com algunes de les mortals. L’us i abus de la imatge en l’era digital fa difusa una frontera que caldria mantenir ferma, com és la distinció entre l’interès public i privat. En aquest punt també cal assenyalar el problema que planteja l’accés que donen alguns diaris a través de les seves notícies a contingut audiovisual (fotografies i vídeos) creats generalment per usuaris o per altres mitjans, i que contenen imatges d’extrema duresa. Diversos mitjans no fan cap tipus d’advertència als seus lectors sobre aquest contingut, de manera que exposen als ciutadans a un tipus de contingut que no compleix amb els principis elementals de l’ètica periodística.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte