Notícia

El col·lectiu “El Brogit” de Castellbell i el Vilar compleix 40 anys

Ho celebren en un acte públic el proper 26 de setembre

Foto

La publicació associada a l'ACPC col·lectiu “El Brogit” de Castellbell i el Vilar compleix 40 anys.

El Brogit va ser fundat el 1980 per un grup de persones desitjoses d’investigar i divulgar la història local, i contribuir a la integració dels nuclis del poble a través d’un nexe comú com és un periòdic en el qual tothom en pot ser autor i protagonista i veure-hi reflectida la seva vida quotidiana. El naixement de l’entitat s’ha de situar en el marc històric de l’efervescència política, social i cultural que es va viure en els primers anys del règim democràtic, quan les institucions s’estaven iniciant en el seu paper de construir un nou país, en el marc de la llibertat.

Per dur a terme la tasca es va crear l’entitat sense ànim de lucre: COL·LECTIU EL BROGIT. En la redacció i confecció del periòdic hi treballem un reduït nombre de persones, de forma totalment altruista, de manera vocacional i per tal de donar un Servei informatiu i cultural a la població, que d'altra manera no existiria.

L'objectiu del col·lectiu de persones que van fundar l’entitat va ser la divulgació de notícies locals i de la recerca local en tots els seus aspectes: històric, natural, social, econòmic, ... En definitiva, alimentar culturalment la personalitat del poble, donant a conèixer als ciutadans les seves històries, el seu passat, el seu dia a dia… Aquesta divulgació es va fer a través de la creació d'un periòdic mensual que es va batejar com EL BROGIT, pel doble sentit d’aquest nom, que semànticament significa remor, sorollet, xiu-xiu, … i d’altra banda és la denominació d'un lloc emblemàtic del municipi on neix una deu d'aigua important, que fa molt de brogit quan brolla.

Al llarg dels 40 anys d’existència continuada i ininterrompuda cada mes, EL BROGIT s'ha convertit en un referent local, en una eina de consulta obligatòria per conèixer la història del municipi i en una publicació esperada per tothom.

El col·lectiu fou també entitat co-fundadora de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal.

Per celebrar-ho volem fer una jornada cultural centrada en el món local: la nostra història, patrimoni arquitectònic i etnològic seran presents el proper dissabte 26 de setembre a “La Sala” de Sant Cristòfol. Adjuntem programa.

Les restriccions degudes a la pandèmia ens obliguen a que aquest acte tingui limitació de públic i es compliran les degudes mesures de seguretat: distàncies i obligatorietat de l’ús de mascaretes.

Tothom que vulgui assistir-hi cal que enviï un correu electrònic a elbrogit.elbrogit@gmail.com (les places són limitades).

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte