Notícia

Recursos i eines on-line professionals per a cobrir el coronavirus

Demanen contribuir també si es coneix alguna altra eina

Foto

Des del Col·legi de Periodistes recomanen un seguit de recursos útils que et facilitaran la feina, tant si estàs cobrint la pandèmia com si vols estar informat de les últimes notícies. A la vegada, de manen contribuir i enviar les teves descobertes. Actualitzat [27/03/20].

Llista de Twitter

El Col·legi de Periodistes ha creat una llista per seguir les últimes publicacions de les fonts oficials i d’experts. Aquesta llista inclou comptes dels organismes espanyols i catalans, institucions sanitàries o doctors, entre altres. T’hi pots subscriure aquí.

Mapa de la pandèmia

Aquest mapa interactiu sobre els casos de coronavirus a tot el món està elaborat pel Johns Hopkins University Coronavirus Resource Center. Et permetrà conèixer en temps real l'evolució de la pandèmia globalment i per països. Les dades s'acutalitzen a les vuit del matí.

Filtres de Google

Hi ha un excés d'informació sobre el COVID-19 a internet. Els filtres del cercador de Google et permetrà seleccionar i destriar-la. Si volem trobar els pdf's que ha publicat l'Organització Mundial de la Salut sobre el coronavirus, només hem d'escriure la següent frase a Google: coronavirus filetype:pdf site:who.int.

Is it canceled yet?

Aquest recurs recull tots els grans esdeveniments (conferències, festivals, competicions...) que s'han cancel·lat o no fins avui. El creador va tardar només vuit minuts a posar la web en marxa i només en vuit dies va arribar al milió de visites.

Guies de recursos

El Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha preparat una guia d'eines i recursos per fer una bona tasca de verificació de dades. També incorpora 4 pestanyes més: periodisme mòbil, seguretat, recursos TIC i emprenedoria.

Eines per a visualitzar dades

Aconseguir fer entenedores les dades amb les quals molts periodistes treballen és un repte. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, et recomanem 10 eines per a representar el nombre de casos de la pandèmia.

Decàleg per a detectar notícies falses

Et proposem aplicar el següent qüestionari de deu preguntes bàsiques per a comprovar si una informació es certa o no. Aquest recurs ha estat elaborat per Ferran Lalueza, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Codi Deontològic

El Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya és una declaració de principis bàsics que els periodistes han d’observar en l’exercici de la seva tasca. El Codi, assumit per la majoria de professionals i editors, és l’expressió de la voluntat de defensar uns mitjans de comunicació lliures i responsables en el marc d’una societat plural i democràtica.

Webs d'interès

Newsletters especials

Els mitjans digitals estan enviant butlletins d'informació sobre el coronavirus. A continuació, recopilem alguns:

Videotrucades

Estàs treballant des de casa i necessites estar en contacte amb els teus companys de la redacció o clients? Utilitzeu programes que permetin l'opció de videoconferència, com per exemple Google Hangouts, Zoom o Skype. Només necessiteu un ordinador i una càmera web.

Kiosko.net

Consulta les portades dels diaris del tot el món amb un sol clic. Trobaràs les capçaleres ordenades per territori (Catalunya, Espanya, Europa, etc.).

Glossari de paraules

La revista National Geographic España agrupa els termes que utilitzen els mitjans de comunicació i que són essencials per a entendre la cobertura del COVID-19.

Consells

Comunicació interna

Altres recursos

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte