Notícia

La Generalitat impulsa un projecte de veu digital en català

Complementari amb els assistents de veu que hi ha al mercat, oferirà servei tant a l’administració com al sector tecnològic

Foto

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, van inaugurar divendres passat la Jornada sobre assistents de veu i llengua catalana, on es va presentar l’estratègia del Govern de la Generalitat per impulsar la llengua catalana en els assistents virtuals de veu.

Vilallonga ha recordat que "com a Govern i com a societat, hem de protegir i difondre l'ús social de la llengua catalana i les conselleries de Polítiques Digitals i Administració Pública i Cultura hem d’anar junts per fer possible que el català sigui present als assistents de veu".

La consellera ha afirmant que “és el moment idoni per garantir que la llengua catalana sigui present en aquest nous ecosistemes i segueixi exercint les seves funcions culturals i socials”, i ha continuat explicant que “els assistents virtuals amb veu faciliten noves oportunitats d’aprenentatge, ús i difusió del català en nous mitjans digitals i és un nou mecanisme per a la normalització de la llengua catalana”.

De la seva banda, el conseller Puigneró ha assegurat que el Govern de la Generalitat “està fermament compromès a promoure l’ús del català en el món digital”. En aquest sentit, ha recordat que “el desembre de 2018 vam aprovar un acord de Govern per promoure i impulsar l’ús del domini .cat i la presència del català a Internet i en les tecnologies digitals”. Puigneró ha dit que l’objectiu és que el servei de veu en català sigui progressivament adoptat i desenvolupat per la iniciativa privada.

El conseller ha explicat que “els assistents de veu van guanyant presència en les nostres vides a través dels aparells que utilitzem diàriament” i, per tant, “el món digital és un àmbit d'oportunitats per al català com ho va ser en el seu dia el .cat”. I en aquesta línia, ha recordat el “repte fonamental d’incrementar en correspondència amb les dimensions demogràfiques de la llengua tant l’oferta com el consum de productes digitals en català”. Per això, el Govern ha elaborat un pla amb mesures d’impuls del català, valorades en 1,5 milions d’euros, en els propers tres anys.

El projecte preveu la creació d’un motor públic de veu en català amb mòduls oberts de  reconeixement de la parla (ASR), interpretació del llenguatge natural (NLU), gestió del diàleg (DM), generació de resposta (NLG) i síntesi de parla (TTS). Aquests mòduls es posaran a disposició de l’Administració de la Generalitat per a l’aplicació en serveis públics per garantir que aquests serveis es prestin en la llengua pròpia de Catalunya, i a disposició també de les empreses privades i les organitzacions i altres administracions que vulguin incorporar la veu en català a la seva oferta de productes i serveis. El desenvolupament del motor té un valor aproximat de poc més de 700.000 euros i se’n preveu la plena operativitat en tres anys des de l’inici del projecte. L’objectiu que es proposa també és que el servei de veu en català sigui progressivament adoptat i desenvolupat per la iniciativa privada, com va passar amb els sistemes de traducció automàtica els primers anys 2000.

El Govern, així mateix, estimularà la creació d’experiències de veu en català per ampliar el nombre d’aplicacions en català vinculades als assistents d’iniciativa privada com Google Home o Alexa d’Amazon. L’objectiu és dinamitzar un sector que es preveu que els propers anys tingui un gran protagonisme amb la incorporació progressiva de les interfícies digitals de veu a les actuals interfícies basades en pantalles i teclats. També s’impulsaran accions de sensibilització entre el sector empresarial i entre la ciutadania per promoure l’oferta i el consum d’experiències de veu en català.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte