Notícia

Comunicat del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi

Inquietud per la situació dels periodistes de mitjans locals públics

Foto

Comunicat del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Junta de Govern:

"S’ha de garantir la viabilitat dels mitjans públics municipals i dels consorcis supramunicipals que garanteixen una informació comarcal de referència. Mitjans més forts, plurals, estables i viables són fonamentals per garantir la independència i la professionalitat. Aquests són els pilars bàsics de la informació de qualitat que sempre ha defensat el Col·legi de Periodistes, també en l’àmbit local, i que la mateixa llei de l’Audiovisual estableix que s’han de garantir. Els mitjans de proximitat donen veu als municipis i a la vida ciutadana. Posar en risc llocs de treball en pot limitar els seus continguts. 

Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya volem obrir una reflexió de fons encara pendent en massa ajuntaments sobre el paper dels periodistes que treballen en els serveis de premsa municipals. Sense posar en cap cas en dubte la seva professionalitat, és posar-los en una situació molt complicada demanar-los al mateix temps fer de gabinet de comunicació, d’agència de notícies i de mitjà de comunicació; tenint en compte també que l’abast de la informació amb la que treballen com a servei de premsa és la informació generada per el propi ajuntament, mentre que com a mitjà de comunicació l’abast és molt més ampli, és el municipi.  Una cosa és fer comunicats, rodes de premsa, butlletins municipals o webs institucionals, que responen a unes estratègies i plans de comunicació; l’altra fer notícies, reportatges i entrevistes per a mitjans públics.

No es pot posar els professionals en la disjuntiva d'haver d'obeir directrius polítiques de càrrecs electes o actuar en consciència. Massa vegades hem vist com quan hi ha una dependència orgànica d'un càrrec polític i no pas d'un cap de mitjà escollit per mèrits professionals, la situació es pot degradar i la qualitat de la feina ressentir-se'n i, en definitiva, no prestar el servei públic de comunicació que mereix la ciutadania. Malauradament, des del Col·legi també hem vist com quan els periodistes es neguen a seguir directrius polítiques i volen actuar amb criteris professionals massa sovint hi ha pressions i, fins i tot, represàlies.

Per separar les coses i garantir la independència i viabilitat dels mitjans locals, és important posar les condicions perquè es pugui complir el Codi Deontològic i respectar el seu punt número 7: “evitar qualsevol situació de conflicte d’interessos”. No només es refereix a l’àmbit econòmic i comercial. També a l’àmbit polític. No respectar-lo posa en qüestió la credibilitat i la imparcialitat imprescindibles també als mitjans públics.

Des del Col·legi de Periodisme reivindiquem un periodisme de qualitat, sigui un periodisme de fonts o un periodisme de mitjans. Però no pot ser que molts periodistes de proximitat hagin de fer tots els papers de l’auca. La mida del mitjà o del municipi (per tant del seu pressupost) no ha de ser l’excusa perquè no es diferenciïn ni se separin les tasques del departament o gabinet de comunicació de l’Ajuntament de torn i les del mitjà públic.

Insistim en el que ja vam dir el mes de juny: “Ara que els ajuntaments comencen un nou mandat, el Col·legi de Periodistes vol recordar la necessitat que els consistoris facin passes decidides per a garantir l’estabilitat i la independència dels mitjans públics municipals”. No hi ha excuses que valguin."

Document: Comunicat en PDF

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte