Notícia

Credibilitat dels mitjans: Veracitat i distinció amb l'opinió

Comunicat del CIC sobre la cobertura dels fets a Catalunya les últimes setmanes

Foto

La diversitat de mitjans i la llibertat de informació són pilars bàsics del servei als ciutadans en tots els sistemes democràtics. I la credibilitat dels mitjans i els professionals del periodisme rau en el respecte a la veritat i la clara distinció entre fets i opinions, un principi immutable des de fa un segle a la premsa de les societats avançades.

En resposta a les queixes rebudes al Consell de la Informació de Catalunya (CIC) sobre la cobertura esbiaixada d’alguns mitjans, particularment televisius, dels greus fets produïts a Catalunya al llarg de la setmana passada (relats sense context, traduccions errònies i opinions categòriques i sense base en espais aparentment informatius), el CIC recorda els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya, que precisen:

1. Informar de manera acurada i precisa. El professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat o, conseqüentment, té l'obligació d'acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. Els mitjans han d'observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tracés de fets.

02. Evitar perjudicis per informacions sense prou fonament. No s'han d'usar expressions injurioses ni difondre dades imprecises o sense base suficient que puguin lesionar la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit a entitats públiques o privades. El  periodista s'ha de posar en contacte prèviament amb els afectats per donar-los l'oportunitat de resposta.

El CIC té la finalitat de vetllar pel compliment dels principis d’ètica professional periodística continguts en el Codi Deontològic. Qualsevol persona o entitat pot presentar una queixa al  quan consideri que un periodista o mitjà de comunicació ha pogut vulnerar qualsevol dels criteris continguts en ell.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte