Notícia

El CAC denuncia a la fiscalia 20 blogs que inciten a la violència masclista

Tenen títols com 'Como golpear a tu novia si te engaña'

Foto
El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha denunciat davant el fiscal especial de delictes d'odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona 19 continguts d'Internet que, segons aquest ens, "inciten a la violència masclista, la banalitzen, mostren pautes sobre com exercir-la i difonen escenes de violència masclista acompanyades d'un discurs complaent i amb missatges que tracten vexatòriament les dones". A més, s'hi mostren nens simulant escenes de violència masclista com si fos un joc. Entre els continguts denunciats, que han estat recollits i analitzats en un informe elaborat pel CAC, hi ha 10 vídeos de YouTube, amb títols com 'Como golpear a tu novia si te engaña'; 8 blogs, amb títols com 'Nena obediente' i la pàgina web Domestic-Discipline.

egons un comunicat del CAC difós aquest dijous, aquest informe té per objectiu identificar continguts a Internet susceptibles de ser considerats missatges afavoridors de conductes de violència masclista. Segons l'escrit de la denúncia, "es considera que les conductes detectades poden ser susceptibles de constituir un delicte que tipifica l'article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal". A més, el regulador català també ha posat els fets en coneixement de l'empresa Google, propietària de la plataforma de vídeos YouTube, que tenen unes 478.151 visualitzacions. També ha contactat amb l'empresa proveïdora de blogs Tumblr i amb la companyia propietària del web Domestic-Discipline. En tots els casos els ha demanat la retirada immediata dels continguts denunciats.

Pautes sobre com exercir la violència sobre les dones

L'informe constata la presència de continguts que inciten a la violència masclista, en les seves múltiples formes (física, psicològica i sexual) i àmbits (privat o públic), o bé que la plantegen com una pràctica justificada. Per exemple, s'ha detectat en un blog la recomanació següent: "A vegades simplement se les ha de pegar perquè recordin qui mana, uns bons cops de corretja una vegada a la setmana un cop a la setmana sempre són recomanables per mantenir la humilitat de la dona".

Un segon apartat de l'informe es refereix a la banalització de la violència masclista perquè alguns continguts inclouen vídeos on nens juguen a representar escenes en què un home pega a una dona per una suposada infidelitat. També inclouen la difusió d'escenes de violència masclista explícita que es presenten com a reals i que s'acompanyen d'un discurs complaent. En un dels vídeos, per exemple, es mostra com un home colpeja una dona, la fa caure i l'arrossega per terra, primer estirant-la del braç i després, dels cabells.

En tercer lloc, l'informe detecta la vehiculació de missatges misògins o que tracten vexatòriament o objectualment les dones. En quart lloc, l'estudi detecta continguts de desautorització de les dones, sobre la base d'un discurs de menysteniment en què s'atribueix a les dones inferioritat en relació amb els homes o se'n qüestiona la intel·ligència.

Aquest és el segon informe que duu a terme el Consell en relació amb continguts d'Internet que inciten a la violència masclista.

Font: ACN

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte