Notícia

Manifest per un periodisme responsable davant el conflicte català

De la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI)

Foto
El passat 14 de setembre, la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI) va presentar, juntament amb organitzacions de periodistes i mitjans, el 'Decàleg sobre periodisme responsable' per cridar l'atenció sobre els compromisos bàsics que aquest ha de seguir per respondre a la funció social que exerceix. Els últims esdeveniments en relació amb el conflicte català i el tractament informatiu del que està sent objecte, obliguen, segons el parer d'aquesta Plataforma, a una crida a la responsabilitat que concreti, en aquest context, aquests principis generals. Fruit d'aquesta necessitat i urgència, sorgeix aquest 'Manifest per un periodisme responsable davant el conflicte català'. Convidem a organitzacions, mitjans, professionals i ciutadania a subscriure-ho.

Manifest per un periodisme responsable davant el conflicte català
Davant la gravetat dels fets que s'estan vivint en relació amb el conflicte català i les conseqüències irreversibles que poden arribar a tenir, immediatament o a mitjà i llarg termini, les organitzacions i persones sotasignants manifestem el següent:
  • PRIMER. Fem una crida a mitjans de comunicació, professionals i analistes a què exerceixin la seva funció amb la major responsabilitat quan informin o opinin sobre el conflicte català, sent conscients de l'abast dels seus continguts i de les repercussions polítiques i socials que dels mateixos es poden derivar .
  • SEGON. Recordem que els mitjans de comunicació, a més d'estar subjectes als drets i deures de la professió periodística, tenen una responsabilitat ètica en la qual cal insistir en els moments actuals.
  • TERCER. Entre les obligacions morals del periodisme es troba la de defensar els valors de la democràcia, el respecte a la dignitat humana, la solució dels problemes a través de mètodes pacífics i de tolerància i, en conseqüència, oposar-se a la violència i al llenguatge del odi i l'enfrontament.
  • QUART. És per això, i així està recollit en el Codi Europeu de Deontologia del Periodisme del Consell d'Europa i en altres normes similars, que els mitjans de comunicació han de ser factors importants per prevenir moments de tensió i han d'afavorir la comprensió mútua en situacions de conflicte .
  • CINQUÈ. El respecte a la veracitat i la imparcialitat en l'exposició, descripció i narració dels fets és irrenunciable en el periodisme, independentment de la legítima línia editorial de cada mitjà de comunicació perquè per sobre de la mateixa es troba la ciutadania, que és l'autèntica titular del dret a la informació.
  • SISÈ. Les opinions, tot i ser subjectives, no han d'intentar negar o ocultar la realitat dels fets o de les dades i s'han d'expressar des de plantejaments honestos i responsables.
  • SETÈ. Davant realitats complexes, el periodisme disposa de mitjans per oferir una visió completa i assossegada. Les simplificacions són una altra forma de faltar a la veracitat i no poden justificar-se per raons de gènere periodístic, format o qualsevol altra.
  • VUITÈ. Si bé aquestes obligacions ètiques afecten qualsevol mitjà de comunicació independentment de la seva titularitat, els mitjans públics tenen a més el pes de la responsabilitat jurídica i política, i de manera especial els audiovisuals per ser els de major impacte en la ciutadania. El respecte a la veritat, a la imparcialitat, al pluralisme informatiu i la seva missió de promoure la tolerància i els valors democràtics són indissolubles de la seva pròpia existència i funcionament. En concret, recordem l'especial responsabilitat i missió dels prestadors del servei públic audiovisual, tant a nivell estatal com autonòmic, de servir al conjunt dels ciutadans sobre la base del subministrament d'informació objectiva i equilibrada, sense sotmetre per això a directrius o reflectir la posició dels governs corresponents.
  • NOVÈ. Condemnem i veiem amb gran preocupació la reiterada vulneració d'aquests principis -que no són nous sinó, al contrari, consubstancials a l'exercici del periodisme- en relació amb el conflicte català. És per això, que instem a editors, directors i professionals dels mitjans de comunicació a reconduir la situació ja mantenir-se dins de les obligacions ètiques (i, si escau, jurídiques) de les que el periodisme mai ha de apartar-se, i menys encara en moments de tensió o conflicte.
  • DESÈ. Convidem a tota la societat a vigilar i denunciar les vulneracions d'aquestes obligacions que es produeixin, alhora que fem una crida a respectar als professionals dels mitjans mentre fan la seva feina, perquè estan servint al dret constitucional a la informació que té la ciutadania .
Font: Libertadinformación.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte