Notícia

Totes les TV van emetre imatges de víctimes de l'atac a Barcelona

El CAC emet un informe sobre el tractament infomatiu de l'atac

Foto
Totes les cadenes van emetre imatges de víctimes identificables en les primeres reaccions informatives que es van produir arran de l’atemptat terrorista a les Rambles de Barcelona, el 17 d’agost, segons el Consell de l’Audiovisual de Catalunya. La situació va millorar en els respectius teleinformatius emesos aquell vespre, on el nombre de víctimes identificables aparegudes en pantalla va ser menor, amb l’excepció de TV3, que no en va emetre cap. 

Una segona conclusió sobre la cobertura dels atemptats de Barcelona i Cambrils és que Telecinco va ser la cadena que va utilitzar més recursos per espectacularitzar la informació, com expressions verbals, elements visuals i repetició dels mateixos vídeos. 

La cobertura que van fer els principals mitjans que es reben a Catalunya va ser diversa, però en qualsevol cas contrasta amb els continguts mostrats per les principals plataformes d’intercanvi de vídeo. Aquestes van mostrar de manera explícita i en plans curts tant víctimes mortals com supervivents. En aquests vídeos apareixen persones menors d’edat afectades i s’inclouen elements que podrien permetre la identificació de les víctimes.

Aquestes conclusions formen part de l’informe 'El tractament informatiu dels atemptats a Barcelona i a Cambrils' (17 i 18 d’agost de 2017), que va ser aprovat pel Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya el 15 de setembre.

La mostra analitzada inclou set televisions (TV3, 3/24, 8tv, La1, Canal 24H, Antena 3TV i Telecinco) i tres ràdios (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació i RAC1). En general, els mitjans d’informació contínua van emetre la mateixa programació que les televisions i ràdios generalistes del mateix grup i per tant les consideracions que fa l’informe del CAC són les mateixes. Quant a les plataformes d’intercanvi de vídeos a internet s’han analitzat 17 vídeos de les plataformes YouTube, LiveLeak i Dailymotion.

El període analitzat abasta de les 17 hores del 17 d’agost a les 17 hores del 18 d’agost de 2017.
 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte