Notícia

Projecció de "Ciutat Morta" i taula rodona amb els seus directors

Demà dimarts 14 d'abril a les 16 hores a la UdG

Foto
El Grau en Comunicació Cultural i el Màster en Comunicació i Estudis Culturalsde la Universitat de Girona (UdG), en col·laboració amb la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, han organitzat la projecció de la pel·lícula documental Ciutat Morta i  un col·loqui amb els seus directors,Xavier Artigas i Xapo Ortega, i Jesús Rodríguez, periodista de La Directaque ha investigat el cas 4-F.  

Aquesta activitat s’emmarca dins el Festival Literari MOT -que se celebra del 9 al 19 d’abril a Girona i Olot- i es durà a terme el dimarts 14 d’abril a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG. La projecció començarà a les 4 de la tarda, i el debat, moderat per la periodista Imma Merino, s’iniciarà a ¼ de 7. 

L'emissió, el passat gener al programa Sala 33 (TVC) de Ciutat morta, va causar un impacte en la societat catalana en fer-se àmpliament visible un document d'investigació i denuncia que posa en qüestió el funcionament de la policia, la justícia, la sanitat, l'administració pública i els mitjans de comunicació. Amb un 20% d'audiència i 569.000 espectadors va ser el programa més vist del dia i el més vist en tota la història del Sala 33. 

Tres mesos després d'aquesta emissió, amb cinc minuts censurats per ordre judicial arran de la denúncia d'un ex-cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona,Ciutat morta continua plantejant interrogants, suscitant una inquietud sobre els procediments institucionals i convidant a la reflexió. Hi ha una Barcelona oculta? Es mantenen uns prejudicis que exclouen i criminalitzen individus (i col·lectius) a partir de les aparences? Què fa que el consens informatiu (o desinformatiu) desestimi línies d'investigació a banda de les versions oficials?  Com fer visible la realitat amagada sota la superfície de la realitat construïda pel poder? Com és possible realitzar cinema documental i exercir el periodisme com una forma de lluita política? 

Ciutat Morta s’endinsa en l’anomenat cas 4-F, un “dels pitjors casos de corrupció policial a Barcelona”, segons la seva sinopsi. A partir de diversos testimonis, mostra les múltiples irregularitats d’un procés que es va iniciar amb els fets de la nit del 4 de febrer de 2006, quan es va produir una càrrega policial contra una festa en un teatre ocupat al centre de Barcelona, que va acabar en una batalla entre policies i els joves que eren a la festa. Un dels policies va quedar greument ferit, i immediatament es van produir diverses detencions que, com prova el documental, van ser aleatòries. Un dels nois (Rodrigo Lanza) i l’única noia detinguda, Patricia Heras, ni tan sols eren al lloc dels fets. Els joves van ser torturats i privats de llibertat durant anys. 

Patricia, que va ser condemnada a tres anys de presó, es va acabar suïcidant el 26 d’abril de 2011. Ella, a la qual coneixem a través de la seva poesia i dels testimonis d’amigues i exparelles, es converteix (al costat de Barcelona, la “ciutat morta”) en el personatge principal de la pel·lícula. 

Ciutat Morta es va estrenar el 24 de març de 2014, i des d’aleshores ha rebut nombrosos premis. La versió que es projectarà dimarts a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG serà la completa: es podran veure els cinc minuts que van ser censurats en l’emissió del 33. 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte