Notícia

La pagesia, el model d’un país

Esther Martí i Truñó Directora general de Corisa Media Grup

Tenim la sort de viure en una comarca rural i de conèixer de primera mà la problemàtica que afecta als nostres pagesos en ple segle XXI. La pagesia, la nostra pagesia, és i té un paper fonamental en la producció d’aliments de qualitat, en la gestió que han fet dels nostres boscos i, com no, en la conservació de la biodiversitat del nostre país. Ara estan en peu de guerra.

La pagesia sempre ha estat el peu de paller d’un país, són els responsables del nostre sector primari, importantíssim per al bon funcionament del país. La seva lluita és diària, els han canviat el món. Ara el pagès ha de ser un gran gestor de la burocràcia: una feina costosa, complexa i amb tràmits molt llargs. Normatives i requisits que fan cada dia més difícil la seva supervivència. El canvi climàtic ha portat a moltes explotacions a replantejar-se el seu tancament. La manca de precipitacions, l’augment de les temperatures repercuteix negativament en la qualitat i quantitat dels seus cultius i ramats. I tot es soluciona amb un augment de costos en la seva explotació. La competència deslleial és un altre dels factors que persegueixen als nostres pagesos. En aquesta economia globalitzada on ens arriben fruites, verdures i carns d’altres països que no han de complir tantes normatives a les que està subjecta en el nostre país la pagesia. I quasi podríem afirmar que no compleixen ni els requisits de seguretat alimentària ni de qualitat que té el nostre país. Burocràcia, sequera, competència deslleial i, al final, podem sumar la falta de relleu generacional, tot un problema al qual no hem de donar l’esquena.

El consumidor també pot ajudar a revertir aquesta situació, no podrem acabar amb la burocràcia, això depèn del que dicten les lleis, però sí que podem ajudar a la nostra pagesia amb el que consumim. Estarem d’acord que tots els consumidors podem i volem escollir els nostres aliments, però a vegades hauríem de mirar el que mengem, d’on ve i qui el produeix. L’acte de llegir una etiqueta pot ajudar a que els nostres ramaders i agricultors ho tinguin una mica més fàcil. La pagesia és un sector clau en el nostre país, no només per a la sobirania alimentària, sinó també com a sector estratègic. Els pagesos ens han ajudat a conservar els nostres paisatges, en són els guardians, la nostra biodiversitat. La seva feina és imprescindible. I cal que el país els doni tot el suport. Jo, com a consumidora, ho tinc clar. Ens ajudem entre tots.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte