Notícia

El Telescopi James Webb

Carlos F. Sopuerta Físic, Científic Titular de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC i IEEC)

El dia de Nadal de l’any passat, des del port espacial de Kourou a la Guaiana francesa, va tenir lloc el llançament d’una missió espacial que revolucionarà el nostre coneixement de l’Univers: El telescopi James Webb (JWST), que porta el nom del (primer) administrador de la NASA durant el desenvolupament del programa Apol·lo, que va posar per primera vegada un ésser humà a la Lluna.

A part de la NASA, també participen en el projecte les agències espacials europea i canadenca (ESA i CSA). El llançament del JWST es va realitzar amb un coet Ariane 5, de tecnologia francesa (de l’empresa ArianeSpace), i que és part de la contribució de l’ESA a la missió. En aquest sentit, és important destacar que era l'únic vehicle de llançament que complia els requisits de la NASA, la qual cosa diu molt d’aquesta contribució i mostra un gran nivell de la industria aeroespacial europea.

El JWST és el successor del telescopi espacial Hubble, també de la NASA, que ha estat recollint llum visible per l’ull humà durant més de tres dècades, donant lloc a descobriments revolucionaris i a imatges icòniques del cosmos, que tots hem pogut veure en diferents mitjans. L’objectiu del JWST és veure molt més enllà que el Hubble (pot detectar objectes fins a cent vegades més febles), aquesta vegada amb llum infraroja, fins a arribar a l’alba còsmica, observant les primeres galàxies, estrelles i forats negres, i ens mostrarà com aquests es van formar i evolucionar. També ens donarà informació única sobre la possible existència de vida a planetes fora del sistema solar.

Degut a la seva complexitat tecnològica, el JWST ha estat un projecte faraònic que ha trigat i costat molt més del que s’havia plantejat, arribant a ser el projecte d’astrofísica més car de la historia de la NASA. Durant aquest procés hi ha hagut veus que han demanat la cancel·lació del projecte. Però finalment, el criteri dels dirigents nord-americans ha apostat pel benefici científic i tecnològic aconseguint un èxit col·lectiu sense precedents, que, sens dubte, servirà per mantenir la seva hegemonia mundial en desenvolupaments científics i tecnològics. El president Obama va ser un dels que va donar suport a la continuïtat del projecte del JWST.

Personalment crec que a la llarga són inversions amb una alta rendibilitat, no només a nivell econòmic, sinó també en aspectes claus que determinen les capacitats d’un país. El cost del JWST, més de 10.000 milions de dòlars, sembla molt elevat, però si ho comparem amb la despesa de diners públics en el projecte Castor (més de 4.000 milions d’euros) o en assumir el deute de la Sareb (més de 35.000 milions d’euros), diners bàsicament llençats, les coses es veuen d’una altra forma. Ja ho deia el mateix Obama en un context similar: “Si penses que l’educació és cara, prova amb l’estupidesa…”

Si voleu seguir en directe l’evolució del Telescopi James Webb podeu visitar la plana:https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html. I si tot continua anant igual de bé que fins ara, tindrem les primeres imatges captades durant la primavera d’aquest any.

Carlos F. Sopuerta

Físic, Científic Titular de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC i IEEC)

President de l’ACDIC

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte