Notícia

Una innocentada per a la reflexió

Elena Domingo Basora Periodista

El 28 de desembre és sinònim d'innocentades a la premsa. Tots els mitjans de comunicació, quan s'apropa aquesta data, pensem alguna notícia, més o menys creïble, que durant uns minuts pugui descol·locar els nostres lectors i fer-los qüestionar el límit entre la veritat i la mentida. Tot el contingut que circula aquell dia per les xarxes socials o pels mitjans porta a sobre la sospita del dia dels Sants Innocents.

El 28 de desembre de 2018, quan faltaven cinc mesos per les eleccions municipals de 2019, des de L'Om i FemSafareig vam publicar la notícia: "Vox presentarà candidatura a Riudoms a les properes eleccions municipals". Al principi van saltar les alarmes: com podia ser que el partit d'extrema dreta hagués aconseguit construir una llista en un poble petit com Riudoms? Passaria també en altres pobles del nostre entorn? I si obtenien representació a l'Ajuntament? A poc a poc, tothom va anar recordant que era 28 de desembre, fins que la innocentada es va diluir. Però un polític local es va posar en contacte amb nosaltres per dir-nos que la notícia era desafortunada, perquè no es podia fer broma amb l'amenaça de l'extrema dreta: "Imagina't que fos veritat". Doncs sí, objectiu aconseguit.

Riure és terapèutic, sanador. Però les innocentades també ens poden treure de la nostra zona de confort, molestar-nos, fer-nos pensar durant uns instants en escenaris incòmodes que no ens agraden. Generar reflexió al lector és part de la nostra feina del dia a dia, i aquell dia tenim carta blanca per fer-ho amb el recurs que vulguem. Imagina't que fos veritat, perquè qualsevol dia podria esdevenir-ho.

S'ha parlat molt de com els mitjans de comunicació hem de parlar de l'extrema dreta, i és un debat que continuarà present en els propers anys. Se li ha de donar veu com una opció política més? S'ha de minimitzar el perill que significa? Serveix d'alguna cosa ridiculitzar-la, o n'accentua el victimisme? Posant-li l'altaveu al davant estem contribuint a l'expansió de les idees xenòfobes, feixistes i anti europeistes, o ajudem a combatre-les? Hem de cobrir totes i cadascuna de les polèmiques que protagonitza? Hem de ser neutrals? En els últims anys la presència de l'extrema dreta amb representació parlamentària ha augmentat, i com a periodistes hi hem topat de ple. En general, hi ha força consens que fer un "cordó sanitari" i evitar parlar de l'extrema dreta els mitjans no és la solució, i en alguns casos no és ni possible perquè ja forma part de les institucions. La millor manera d'abordar-ho és, doncs, desmentir les informacions falses o esbiaixades, amb dades i xifres. I mostrar que la realitat és molt més complexa: l'extrema dreta tendeix a apostar per solucions simples i populistes a problemes que tenen mil cares. Oferir una visió global contra discursos simplificadors.

Com a premsa local, fins i tot als pobles més petits, no podem oblidar que aquesta també és la nostra responsabilitat: contrastar, corroborar i ser més exigents que mai a l'hora de cobrir les idees feixistes, xenòfobes, masclistes i anti europeistes.

El dia 28 de desembre de 2018 a Riudoms ens vam col·locar en un escenari hipotètic que, de moment, no s'ha complert. Però va servir per generar reflexió i incomoditat. Per imaginar-nos, per una estona, que podia ser veritat. I meditar, cadascú de nosaltres, amb aquesta veritat.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte