Notícia

El paper de la premsa

Josep Lluís Gil Rivera Redactor de La Vall de Verç

La premsa en general està vivint un procés accelerat de canvi. La proliferació de xarxes socials i la digitalització està obligant a replantejar la manera en què s'afronta la tasca d'informar. És innegable que l'efecte immediatesa que aporten les noves tecnologies és un obstacle important. Obstacle o oportunitat? Qui més està notant el seu efecte és, sens dubte, la premsa diària. No sé si, com alguns auguren, la premsa tradicional està predestinada a desaparèixer. No ho crec, però sembla evident que les edicions en paper perdran encara més protagonisme en favor de les edicions online. No vull entrar ara en els efectes sobre la professió i en la deriva que està prenent el periodisme en alguns sectors editorials. Ara no toca.

Em preocupa més allò que hagi de passar amb les publicacions locals, de periodicitats diverses. Tenim un repte al davant, entre altres motius, perquè tenim més dubtes que certeses. Digueu-me antic, però jo no preconitzo la desaparició de la premsa local en format paper. I no pas perquè hagi de ser fàcil resistir a l'avanç de la tecnologia i al canvi d'actituds dels lectors, sobretot dels més joves. Em resisteixo a donar la batalla per perduda. Això ens empeny a lluitar perquè això no passi.

En efecte, la batalla de la immediatesa la tenim perduda, les publicacions no diàries. Aquesta batalla ja la teníem perduda d'antuvi, però. No ens calien noves tecnologies i nous hàbits. Per pura lògica. Per tant, farem bé de no caure en el desànim i seguir creient en el nostre paper. Per a les publicacions petites, de petita audiència, de petits mitjans, de petita periodicitat, ha estat sempre difícil informar d'allò més quotidià i més recent. Per raons òbvies, difícilment podíem sorprendre al lector. Ara, la modernitat ens desborda i l'oportunitat d'una notícia moltes vegades es perd en la rapidesa de la xarxa.

Obstacle o oportunitat? Aquesta és la qüestió. Sóc dels que encara defensem el paper de la premsa escrita per una raó ben simple: la notícia en digital és efímera, en paper resta. Cal, doncs, aprofitar els avantatges que tot plegat ens planteja. El repte més important de la premsa escrita és saber-se beneficiar de les noves realitats. Les xarxes són, moltes vegades, una font d'informació excepcional per arribar a fets i situacions que ens serien desconegudes. La nostra oportunitat és la de prendre aquestes informacions, rescatar-les de la seva efímera existència i donar-les-hi un desenvolupament informatiu més profund, quan s'escaigui. La fortalesa de la premsa comarcal està en el seu paper, en el paper que li dóna suport. No ens espantem, doncs, per la modernitat. Aprofitem-la en benefici de tothom.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte