Notícia

El Diari de Sabadell guanya dos premis internacionals pel seu nou disseny

Guardonat per l’organització més prestigiosa del món

Foto

No fa ni un any que el nou disseny del Diari de Sabadell és als quioscos, i ja ha fet història. El diari de la ciutat ha estat guardonat amb dos Awards of Excellence de la Society for News Design (SND), l’organització més prestigiosa del món en l’àmbit del disseny de mitjans. La SND és una entitat internacional fundada als Estats Units l’any 1979, centrada en el sector dels mitjans i, concretament, en el disseny gràfic, la il·lustració i la infografia.

“Els premis de la SND són els Nobel del periodisme gràfic”, explica Antonio Martín, consultor i dissenyador de l’actual estètica del D.S., “és un gran reconeixement que valora productes que se surten de la normalitat”. El D.S. és un dels dos únics mitjans d’Espanya que ha premiat la SND –l’altre és la revista EME de El Mundo– i l’únic diari català guardonat en aquesta edició. “És un premi que no s’acostuma a donar a premsa local i de la nostra mida”, afegeix Marc Basté, editor del D.S., “és quelcom per estar-ne orgullosos. També com a ciutat”.

Concretament, el redisseny del D.S. ha rebut dos Awards of Excellence (Premis a l’Excel·lència): un pel nou disseny de tota la publicació; i un per la renovació de les pàgines dobles ‘Avui parlem de…’. La resta de premiats en aquesta categoria han rebut la mateixa distinció. Enguany destaquen diaris com The Guardian, que ha canviat el format i estil del diari; The New York Times, premiat per una secció en concret; l’Aftenposten, que és el principal diari de Noruega i ha renovat per complet la seva versió en paper; i, entre d’altres, el diari brasiler O Globo, el més important del país.

El jurat ha reconegut el nou disseny del D.S. per destacar “més enllà de la mera competència tècnica o estètica”, i n’ha valorat “l’audàcia i innovació” en el disseny. El premi és una gratificació per tota la feina feta en aquesta nova etapa del Diari de Sabadell, però suposa un especial reconeixement per als qui s’encarreguen dia a dia de la part gràfica d’aquest mitjà, els dissenyadors Jennifer Waddell i Xavi Miranda.

“La nostra feina no és decorar. Tot el que fem té un sentit, té un sistema darrere… El que pretenem és fer periodisme, però periodisme gràfic”, explica Waddell, directora d’art del Diari. “El que valora el jurat de la SND és que la part periodística estigui molt present en el producte, no només que sigui maco”, corrobora Antonio Martín.

Per aquest periodista i dissenyador, de fet, la raó principal per la qual el D.S. ha obtingut el premi és que el diari ha sabut combinar bé una informació periodística d’interès local, amb una aposta gràfica ambiciosa, atractiva i fàcil de llegir. “El guardó és important perquè premia un producte que es va fer pensant molt en el lector i que, a més, dona una oportunitat al periodisme en profunditat i en format paper”, diu Martín.

LA VISIÓ I L’EXECUCIÓ

El periodista Antonio Martín, amb més de 20 anys d’experiència dissenyant diaris dins i fora de l’Estat, és l’ideòleg de la nova estètica i format del D.S., en el qual va voler prioritzar la imatge, els gràfics i els titulars, “sense perdre profunditat”. “Aquest premi em fa especial il·lusió perquè el vaig fer per a un amic [l’editor, Marc Basté] i és un producte del qual vam quedar molt contents tot l’equip”, explica Martín, “és el reconeixement a una feina divertida i valenta”. “El fet que ho premiï un jurat internacional des de l’altra banda del món, diu molt de la feina que s’ha fet en el canvi de disseny”, conclou.

Per la seva banda, la nord-americana Jennifer Waddell explica que aquest “ha estat un any molt intens”, però que “ara és nota que el diari ja ha agafat força i tot va més fluïd”. “Que ara ens arribi aquest premi, lluny de relaxar-nos, suposa un impuls per buscar noves idees i fer més coses”, diu Waddell, que ha treballat com a dissenyadora i consultora a diaris com The Guardian, l’AVUI o The Independent. Del nou disseny, la directora d’art del D.S. en destaca l’estil net –”el més fàcil és omplir-ho tot de text, i aquest disseny, en canvi, respira molt”– i la importància que dona a la imatge i els gràfics: “avui dia tenim tanta informació, que ens calen eines com aquestes”.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte