Notícia

Torna 'Diario 16' en format mensual a partir d'aquest gener

El lema que faran servir és "el diari de la segona transició"

Foto
Diario 16 tornarà als quioscos a finals de gener. El diari que va destapar alguns dels assumptes més tèrbols que es van coure en les clavegueres de l'Estat durant els governs d'UCD i de Felipe González es publicarà a partir d'aquesta data amb una periodicitat mensual i amb el lema "El diari de la segona Transició" . La capçalera pertany a l'editor Manuel Domínguez Moreno i la seva plantilla està conformada pel grup de periodistes que durant les últimes dues dècades i fins fa uns mesos treballava per a la revista Cambio16.

El projecte va començar a caminar després que els nous propietaris de Cambio16 acomiadessin a la pràctica totalitat de la seva plantilla. El grup que es va fer càrrec de la publicació, denominat Energy & Information System SALR, està controlat per empresaris afins al chavisme, amb interessos en la indústria petroliera i gasística i en els mitjans de comunicació, tal com va revelar el periodista Alek Boyd. "Quan van arribar a la revista, ens van dir que comptaven amb tots nosaltres. Però en uns mesos van acomiadar a un darrere l'altre. Només es van salvar dues persones ", destaquen a Vozpópuli fonts de la nova plantilla de Diario16.

La seva redacció està composta per un grup d'extreballadors de la revista Cambio16

La filosofia de la nova capçalera és la de realitzar un "periodisme reflexiu, que abordi amb valentia (...) i sense condicions la tasca d'informar de la nova i complexa realitat nacional i internacional", segons es recull en el text fundacional del projecte. Els seus continguts s'inclouran articles en profunditat de temes de política, d'economia i de cultura i art. "Serà una distribució temàtica molt similar a la de Canvio16, amb reportatges i anàlisis sobre temes que estan candents", però sense ser esclaus de la immediatesa, expliquen aquests informants, que no han precisat el tiratge amb la que arribarà als quioscos ni el preu a què ho farà.

La segona Transició, en marxa

Els responsables d'aquest projecte han recuperat un diari que va sortir al carrer per última vegada el 7 de novembre de 2001 després d'uns quants mesos d'agonia. El Grup Veu -La Veu de Galícia- el va comprar el 1998 per tractar de fer que remuntés el vol, però tres anys després va decidir clausurar-lo, amb 118 treballadors en plantilla, davant la impossibilitat de quadrar els seus comptes. En el moment del seu tancament, el seu dèficit era de 4.400 milions de pessetes.
Diario16 va tancar el 2001 amb un deute que ascendia a 4.400 milions de pessetes.

El seu fundador, Juan Tomás de Sales, va publicar el 1997 un dur article titulat Volen tancar-nos en el qual assenyalava a la cúpula del PP de José María Aznar ja Pedro J. Ramírez com els culpables que Diario16 mai rebés els crèdits tous que la Comunitat de Madrid anava a destinar per salvar aquest mitjà de comunicació. En el text, acusava Ramírez, exdirector i en aquest moment al capdavant d'El Mundo, d'haver debilitat el diari amb les seves pròpies armes, en portar a desenes dels seus periodistes "amb ingents quantitats de diners aliens".

Els seus nous responsables han incidit que la seva tasca serà la d'informar sobre el canvi que va començar el 2015 a Espanya i que marcarà l'agenda política i econòmica dels pròxims anys. A aquest nou escenari, en el qual dos nous partits aspiren a trencar amb el sistema bipartidista i l'ombra de l'independentisme condiciona la realitat catalana, l'han denominat com "la segona Transició". El seu propòsit és narrar les seves successos més rellevants de la mateixa manera que Diario16 va fer amb la primera, detallen fonts de la capçalera, en la qual, de moment, la seva adreça serà sindicada.

Font: Voz Populi

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte