Notícia

Denuncien una acadèmia de fotoperiodisme de Sabadell per estafa

El prestigiós fotògraf Gervasio Sánchez, entre els afectats

Foto
La Real Acadèmia Espanyola defineix estafa com a delicte consistent a provocar un perjudici patrimonial a algú mitjançant engany i amb ànim de lucre. Això és el que denuncien una trentena de persones de diferents punts d'Espanya, que acusen a l'escola de fotoperiodisme Reporter Academy de Sabadell i l'associació sense ànim de lucre Kevlar Fotoperiodistas d'haver-los enganyat. Aquest centre va promocionar i va vendre uns cursos al Sàhara Occidental que no es van arribar a realitzar. El lucre, estimen els afectats, supera els 18.000 euros, és a dir, una mitjana d'entre 400 i 600 euros per persona.

De la trentena de víctimes, assegura un dels afectats, 11 han presentat acusació davant els Mossos d'Esquadra i s'estan tramitant les seves denúncies en els Jutjats de Sabadell. "La idea és que es vagin sumant denúncies al mateix nombre d'expedient", explica un dels afectats, Joan Soldevila. El requeriment apunta al director de l'acadèmia, A. de C., que des de fa alguns mesos roman en silenci "i desaparegut", afirma una altra de les preguntes víctimes, que prefereix conservar el seu anonimat.

Cronologia

Els fets es remunten a febrer de 2013 quan s'havia de produir el curs en Tinduf (Algèria), pagat prèviament entre estiu de 2012 i principis de l'any següent. L'esclat del conflicte en el nord de Mali va obligar a cancel·lar-ho. Des de l'acadèmia es va emplaçar als inscrits a Setmana Santa, encara que es va oferir la possibilitat de retornar-los els diners, que va implicar molta insistència dels usuaris, relata *Soldevila. Va arribar la data i es va tornar a posposar el viatge a maig. Tampoc es va dur a terme llavors i Reporter Academy ho va ajornar novament, a octubre.

L'estiu de 2013 es va realitzar el curs programat a Bòsnia, amb alguns alumnes que havien pagat el del Sàhara Occidental. "Les evasives eren contínues fins que a l'abril de 2014 ens van notificar la cancel·lació definitiva i que en els següents dies ens retornarien els diners", prossegueix l'afectat. "A partir de llavors comença el silenci", afegeix Soldevila. Curiosament, a l'estiu de 2014 sí es van fer els viatges als Balcans i se seguien promocionant els cursos del Sàhara. "Un acte fraudulent, perquè estava enganyant", critica la víctima. A més "utilitzava la signatura de Jordi Matarín, nom semblat al d'un dels socis de Reporter Academy. El nom del director no apareixia i fins i tot va pressionar als alumnes per fer difusió dels cursos", afegeix Josep.

La falta de respostes per part de l'adreça va motivar que a l'abril de 2015 es registrés la primera denúncia, la de Joan Soldevila. Aquest periòdic ha tractat de posar-se en contacte amb els responsables de Reporter Academy durant dies, a través de diferents nombres de telèfons, sense obtenir resposta. La seva pàgina web resta inactiva des de fa mesos.

Els cursos es venien usant el nom de Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona que li atorgaven "credibilitat", lamenta *Soldevila, encara que la UAB nega qualsevol vincle amb l'acadèmia i admet que va tenir un local en la Vila universitària "com el pot tenir un frankfurt o qualsevol altre negoci", detallen fonts de la UAB.

Un altre denunciant és Autocars Alejandro, que va oferir el servei de transport els mesos de juny, juliol i agost de 2014 a Sèrbia. "Teníem una relació laboral de 10 anys, perquè treballava en la Vila Universitària de la UAB", relata un portaveu de l'empresa de Mollet del Vallès, que afegeix que el director usava el correu electrònic universitari "pel que no aixecava sospita". Els cobraments eren a tres mesos, detalla la companyia autobusera, així que fins al tercer viatge no van començar a sospitar i va anar a partir de llavors quan van arribar "les excuses" i "van desaparèixer". Autocars Alejandro reclama 17.227 euros pel que la suma total està prop dels 40.000 euros, encara que Soldevila no descarta que vagin apareixent més casos i s'incrementi la quantia.

També va haver-hi un altre reclam per atreure més inscrits: docents de renom. Personalitats del sector com el periodista i fotògraf *Gervasio Sánchez. "Es van aprofitar dels seus noms", critica el perjudicat anònim. El propi Sánchez comparteix aquesta opinió i afegeix que fins i tot alguns alumnes "s'apuntaven en cursos en els quals no participava". El reconegut periodista també ha estat víctima de l'impagament dels honoraris de 2014, però no ha presentat cap denúncia. De fet, la irrupció de Sánchez ha permès que la difusió arribés a més gent, mitjançant una nota en l'Associació de Premsa de Madrid i esments a les xarxes socials.

Llarg camí judicial

"Portem més de dos anys amb el tema, estic una mica cansat", manifesta la víctima anònima. Soldevila, per la seva banda, assumeix que no cobraran "mai" perquè l'empresa "es declararà insolvent": "Serà un procés llarg, tal com està la justícia". La mateixa percepció que tenen Autocars Alejandro, que el passat 20 de juliol van presentar una demanda: "Els advocats no ens han donat moltes esperances". I és que entre les costes de lletrats i procuradors, el judici podria suposar un cost superior a la quantitat que demanda, que per exemple en el cas de Soldevila ascendeix a 850 euros (425 seus i de la seva dona). Per això, apunta l'afectat, "qui hauria d'actuar és la fiscalia".

Soldevila atribueix la suposada estafa a "una necessitat de liquiditat", mentre que una altra de les víctimes denunciades ho associa "a un tema de drogues". Tots ells esperen que la justícia decideixi sobre aquest presumpte engany que ha afectat bàsicament a joves i estudiants, que van pagar per un servei que mai van arribar a gaudir.

Font: La Vanguardia

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte