Notícia

Cebrián es desmarca i diu que Prisa no cobrarà la 'taxa Google'

L'Asociació d'Editors està dividida entre qui vol cobrar i qui no

Foto
Set mesos després, arriben les primeres baixes a la 'taxa Google', que va provocar el tancament de Google News a Espanya. El president executiu del Grup Prisa i acadèmic de la RAE, Juan Luis Cebrián, ha assegurat aquest dilluns que els mitjans del grup que ell dirigeix no cobraran la taxa recollida en la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI) que els agregadors de notícies hauran d'abonar als editors dels quals indexin els seus enllaços perquè, al seu judici, és un dret "que no hauria de ser irrenunciable".

Cebrián, que ha presentat el curs 'Els drets intel·lectuals de la creació, el coneixement i la creació. Xarxes socials globals', dels Cursos d'Estiu de l'Escorial, ha bromejat sobre la Llei de Propietat Intel·lectual de l'actual Govern, de la qual ha dit que es volia trobar el consens i "s'ha aconseguit formidablement: no li agrada a ningú".

En aquest sentit, ha comentat que l'Asociació d'Editors "està dividida", ja que, alguns editors volen cobrar el cànon i uns altres no. A més, ha recordat el cas alemany, en el qual el cànon ja està establert però és opcional, és a dir, qui "vulgui no cobrar no cobra".

En aquest sentit, ha apuntat que al país germà sol Axel Springer va decidir complir amb el cobrament del cànon i "va perdre el 80% del tràfic", havent de tornar a la posició dels altres.

Aquesta divisió, per Cebrián, va a anar en augment posat que molts editors no estan en la AEDE i no volen cobrar als agregadors com Facebook o Google, perquè prefereixen que els generin tràfic, "d'on procedeix el finançament".

A més, ha recalcat la necessitat d'una llei comuna europea per a la defensa de la Propietat Intel·lectual, ressaltant que amb "qui cal parlar" és amb Estats Units, perquè la major part del "problema" ve d'allí en tenir ells els programari.

Pirateria

Cebrián ha explicat que "cal lluitar contra la pirateria", però que aquest fenomen no és alguna cosa nou de l'era de la tecnologia. Així, ha dit que els editors s'han trobat aquest fenomen sempre i ha posat d'exemple que a Llatinoamèrica apareixien llibres "un mes abans" de la seva publicació oficial "amb la mateixa portada i amb la mateixa edició".

No obstant això, ha admès que "la Xarxa ha pogut potenciar" el problema de la pirateria, però que no és l'únic problema per als editors i els mitjans de comunicació. Cebrián ha explicat que també caldria modificar "el sistema de finançament" perquè hi ha molts mitjans de comunicació que viuen gràcies "al mecenatge" com a BBC o Al Jazeera.

"Sense empreses industrials netament capitalistes, en un sistema capitalista, que es dediquin a explicar el que no volen que expliquin, la llibertat d'expressió sofrirà", ha conclòs.

Font: 233 grados

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte