Notícia

Bibliosteam: biblioteques amb ciència

Àngels Yécora Gallastegui Agent de la Propietat Industrial

Que les biblioteques públiques representen el coneixement de proximitat a les poblacions mitjanes i als barris de les més grans a Catalunya és quelcom ja conegut.

Precisament, llegia l’altre dia que les biblioteques públiques s’originaren al segle XIX, a l’Anglaterra victoriana, per tal d’omplir les hores de lleure de la classe treballadora industrial, tot cercant un ideal de progrés mitjançant l’educació del poble.

Des dels seus origens les activitats de les biblioteques públiques han estat, doncs, adreçades a acostar la cultura en totes les seves vessants a la ciutadania usant el vehicle clàssic de coneixement per excel•lència, el llibre.

La literatura, l’art reproduït, la filosofia , la història i, per què no? També la ciència es desvetlla en llibres des dels introductoris i més amens, per conduir els lectors més enllà, seguint la senda de l’estudi, a altres nivells de coneixement. 

Per encendre l’espurna que permeti desvetllar l’interès intel•lectual en una determinada matèria, les bibliotecàries del nostre país s’esforcen avui en dia en programar activitats de tota mena i en l’àmbit científic, a la demarcació de Girona, el servei de biblioteques de la Diputació ha tingut la bona pensada de divulgar les temàtiques científiques de frontera en les que participa el Sistema de Ciència Català.

Pretenen aconseguir-ho desplegant un catàleg amb temàtiques d’investigació científica punteres, de la mà de primeres espasses de la ciència al nostre país i per realitzar i produir aquests continguts la Diputació ha confiat en l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica - ACDIC.

Escoltar la senzillesa i alhora la passió amb què joves talents exposen en primera persona en què consisteixen la física quàntica o la nanotecnologia, o la intel•ligència artificial, passant per temes d’investigació puntera en arqueologia o en ciències mèdiques o de l’espai, obre les ments i ens suggereix altres possibilitats de coneixement, potser no tan conegudes pel públic en general.

L’activitat, que s’anomena “Bibliosteam”, es desplega en 11 biblioteques públiques de la demarcació de Girona, i es proposa el repte de sorprendre la ciutadania adulta durant 4 cursos de durada anual, i de fer-los entendre com funciona la ciència i, sobretot, a distingir radicalment aquésta de les pseudociències.

Tanmateix, si aconsegueixen, gràcies a la tasca prescriptora dels bons professors de ciències, que els estudiants de batxillerat s’hi afegeixin, molt probablement contribuiran a desvetllar vocacions científiques entre els joves.

Encara no heu anat al “Bibliosteam”? Doncs consulteu ràpidament el catàleg a les biblioteques de Figueres, la Bisbal d’Empordà, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Sant Antoni de Calonge, Tossa de Mar, Roses, Lloret de Mar, Llagostera, Caldes de Malavella i Anglès.

giny

Cercar publicacióPublicitat


Candel 2016Destacats


giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2023

Avís legal

Contacte