Notícia

Musicalment immortal

Anna Berent Palau Mestra i directora de la Revista Fonoll

Qui no té aquella cançó que el o la transporta a un moment viscut, una sensació, un record... la música és terapèutica, medicinal, sanejadora i plaent. La nostra memòria, concretament, aquella que es troba en la part del nostre cervell emocional, serà inesborrable, pel que aquella cançó que ens ha marcat significativament en algun moment de la nostra vida farà que no l’oblidem mai.

És més, una de les teràpies que s’utilitza amb persones que tenen malalties que afecten la memòria, al desenvolupament cerebral, neuronal és la musicoteràpia, ja que és a través de la música que poden establir connexions, encara que siguin poques, amb la seva vida terrenal, encara que aquesta sigui de temps enrere. La música, en aquests casos, els permet explicar alguna anècdota o experiència que han viscut, un record que els transporta a aquella cançó i que, donat el seu estat de salut esdevé un pas endavant per establir quins són els moments i records que encara emmagatzema en la seva memòria.

Quan vaig començar amb la meva formació com a mestra de música, en un projecte, vam haver de fer una recerca per la nostra identitat sonora. Quines eren aquelles cançons que al llarg dels anys ens havien marcat, ens havien ajudat a construir-nos com a persones amb una identitat concreta. Aquell projecte que vaig començar fa més de set anys em va fer prendre consciència de la quantitat de cançons que al llarg dels meus 25 anys han estat importants. Al final, aquell projecte que encara continua va acabar amb un producte final, un vídeo sonor amb totes les cançons encavalcades i que responien a la meva identitat sonora, un conjunt de cançons que em defineixen com a individu en aquesta societat.

Ara, anys després, tot i que ja no he continuat amb l’elaboració d’un vídeo, sí que m’he anat creant una llista de reproducció amb aquelles cançons més significatives en aquests últims anys; una tasca que ha estat un procés de reflexió, de treball de la memòria, de recordatoris de tota mena i d’imatges mentals. Un exercici que animo a tothom que llegeixi aquesta columna a realitzar, ja que la música ens defineix i, tota aquella música que hem escollit per escoltar, aquell estil musical que segons el moment ens agrada més escoltar defineix aquella situació viscuda.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte