Notícia

A qui no li agrada sentir-se estimat?

Núria de José Gomar Periodista

La Diputació de Barcelona va organitzar fa pocs dies el Fòrum Transformacions, un espai de debat i anàlisi sobre les polítiques locals d’educació, esport i joventut, tres àrees estretament lligades que quan alineen els objectius poden aconseguir molt bons resultats. La integració social, la relació intergeneracional i la igualtat de gènere són alguns exemples de projectes que es poden abordar de manera conjunta entre els tres àmbits.

En el Fòrum va intervenir el neuropsiquiatre i psiquiatre infantil Jorge Barudy. En la seva ponència va explicar que l’amor, afectivitat i el respecte són essencials per al funcionament del cervell i de la ment. Per tant, imprescindibles en el procés de criança de nens i joves, junt amb l’acompanyament de la figura d’un adult que respongui a les seves necessitats. A l’altre costat, hi ha els maltractes que generen danys estructurals en els òrgans cognitius.

En la recepta de Barudy per garantir el bon funcionament de la nostra ment hi ha tres paraules clau: ètica, carinyo i compromís.

La cloenda del Fòrum la va fer Josep Monràs, diputat de l’Àrea d'Educació, Esports i Joventut. Monràs va ser alcalde de Mollet durant divuit anys i és psicòleg i entrenador de bàsquet. Esperàvem un discurs de contingut estríctament polític. Potser, ara que s’acosten eleccions municipals, de balanç de la seva actuació de govern, de la més recent o de la seva llarga trajectòria política local.

Monràs va parlar sobretot d’emocions. A partir de la reflexió sobre les paraules de Barudy, el seu discurs va emfatitzar la importància d’exterioritzar els afectes per facilitar la comunicació, la interacció entre les persones. No és habitual escoltar un polític parlant en aquests termes i, en canvi, és importantíssim que ho facin. Primer, perquè, després de les explicacions del neuropsiquiatre, sembla clar que les actituds afectives positives milloren el benestar de les persones i, per tant, s’han de promocionar desde les àgores públiques. I segon, perquè les actituds serenes en el dia a dia de la política afavoreixen el respecte, que hauria de ser exemple per acabar-se impregnant en la vida quotidiana de tothom. No estem acostumats a parlar i a sentir parlar de l’afectivitat en públic. El què s’imposa és parlar de projectes, de terminis i de dades. En canvi, res connecta més que parlar de i amb les emocions.

Les paraules de Barudy i les de Monràs em van fer pensar en la película ‘The Quiet Girl’, una producció irlandesa, dirigida per Colm Bairéad, estrenada als cinemes de Catalunya el mes passat. La pel·lícula exemplifica de manera excel·lent les ensenyances de Barudy, demostra que els lligams entre les persones els creen la cura, l'amabilitat i el carinyo dels uns cap als altres i dels altres cap als uns. Els lligams que crea l’afecte són molt més importants que els vincles de parentiu.

Avançar cap a una societat més sana passa per millorar la gestió de les nostres emocions i per aprendre a compartir-les d’una manera més explícita i natural. Amb tothom i tant en públic com en privat, amb la família, amb els amics, amb els companys de feina, amb els coneguts i els saludats… A qui no li agrada que li desitgin un bon dia, que li facin un detall o que l’abracin…? A qui no li agrada sentir-se estimat?

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte