Notícia

L'òpera del Raval

Pol Avinyó Divulgador musical

Quan estudiava a l'escola Sant Felip Neri al barri del Gòtic de Barcelona ens trobàvem amb un problema. L'escola no disposava d'unes instal·lacions especialitzades per fer les classes d'educació física. Van trobar la solució de fer les classes al poliesportiu Can Ricart del raval. Aquest va ser el meu primer contacte amb aquest barri tan emblemàtic de Barcelona. Tot i que a casa sempre se'l coneixia com el Barri Xino. Les classes eren el dimecres a la tarda i eren dues hores seguides. Recordo passar la Rambla per enfilar el carrer Sant Pau i començar a veure gent i sentir unes olors que no coneixia. Al principi hi passàvem amb un cert temor, més tard ja ens vàrem familiaritzar amb tot el que significava aquell barri.

Anys més tard el Raval es va convertir en un lloc familiar pels meus amics i jo. Fèiem sopars en llocs ben diversos com Ca l'Estevet, o al tristament desaparegut Can Lluís. I també es va convertir en el meu lloc de treball.

El recent tancat 2022 el Liceu va estrenar l'òpera La gata perduda del compositor Arnau Tordera, una obra que s'ha anat cuinant durant els darrers tres anys, en el marc del projecte de la primera òpera comunitària del Liceu, on el teatre i el barri del Raval s'uneixen per crear una obra amb la participació activa d'entitats i persones del barri.

Un dels projectes més potents que ha viscut el Raval d'ençà que l'any 2000 es va inaugurar La Rambla del Raval, quan es van enderrocar centenars d'edificis per crear una gran avinguda i així oxigenar el cor del barri. L'any 2003 s'hi va posar la famosa escultura de la Gata de Botero, que ha donat nom a l'òpera.

A les dues funcions que es van poder veure al Liceu els dies 5 i 7 de novembre, es va penjar el cartell de Sold Out i van ser un èxit molt important de públic, però sobretot va ser un alè fresc a l'ànima de tots els participants. Cap d'aquestes persones s'imaginava anys enrere poder formar part en una òpera i actuar a l'escenari del Liceu. No només això, s'ha aconseguit que la sensibilitat de tots els veïns i veïnes del raval hagi agafat un nou rumb cap a l'art total.

El compositor Arnau Tordera va ser capaç de crear una música per tothom. El Raval és el barri amb més nacionalitats d'Europa, fer una música transversal que connecti tota aquesta gent no està a l'abast de qualsevol. També ens ha servit per fer veure a tots aquells que diuen que l'òpera és un espectacle decadent, poder-los dir que s'equivoquen, l'òpera és ben viva i la mostra és l'obra de l'Arnau Tordera.

Cal aplaudir aquesta iniciativa i sobretot felicitar i agrair a tots els participants la seva energia per bolcar-se en crear una nova òpera, fer-la realitat i haver-nos colpit l'ànima amb un gran missatge; un món millor és possible.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte