Notícia

La Calor

Pia Prat Jorba Directora general de La Veu de l'Anoia i Veuanoia.cat

Que estem davant d'un canvi climàtic sembla poc discutible. Les temperatures mitjanes van pujant i els experts diuen que, el que ara sembla la canícula, serà temps fresquet a les acaballes del segle XXI. I l'augment d'uns pocs graus farà que els Pols es desgelin, que augmentin les zones desèrtiques i que hi hagi greus problemes en la generació de la cadena alimentària per abastir la població mundial.

On no sembla que hi hagi acord és en com enfrontar-ho. Uns parlen de l'efecte del CO2 generat pels vehicles i combustibles fòssils i altres en que ha variat l'eix d'inclinació de la rotació terràqüia i que entrem en un altre cicle climàtic com els que s'han produït en el passat.

És evident que els governants intenten conscienciar a la població de la qüestió i no paren de parlar del consum dels automòbils o en quin contenidor s'ha de llençar l'envàs que embolcalla qualsevol de les coses que comprem. Ningú s'atreveix a dir que el creixement del nombre d'habitants és el problema. Tampoc que ho és la pol·lució de tota mena generada per les guerres, els avions que volem per l'aire, els vaixells que solquen els mars, la logística de distribució de qualsevol mena de productes, també els alimentaris, o simplement els petards de les festes ben nostrades. S'incita a la compra de vehicles elèctrics, encara que ja es veu que l'electricitat cada dia serà més cara i que aquests automòbils no arriben a les prestacions dels actuals.

Hi ha qui diu que tenim els polítics que ens mereixem. Segurament és cert, perquè ens comportem com la canalla que es deixa entabanar pels que tenen l'autoritat. Es parla molt de democràcia i del poder que radica en el poble. Però pocs lluiten contra la demagògia i menys encara escolten les propostes que es fan i miren de fer-ne una crítica constructiva. És més senzill deixar-ho en mans dels "experts" que segueixen les modes i fan propostes que sovint no tenen massa sentit.

La majoria de la població associa la calor amb vacances i molts es queden satisfets quan els ajuntaments obren abans les piscines i rebaixen els preus de les entrades a les "persones necessitades". I també quan s'habiliten espais amb aire condicionat que refresquen l'interior, encara que retornin a l'exterior més calor. La roda gira i qui dies passa anys empeny. A la ciutadania se li donen obligacions que no serveixen de gran cosa, però que la distreuen i ajuden a amagar la ineficàcia de les actuacions governamentals.

Tots sabem que la calor provocarà incendis i que els nostres boscos i conreus són fràgils i susceptibles de cremar per qualsevol guspira, provocada pels humans o per la natura, però ens acontentem gastant diners en bombers, mànegues i vehicles terrestres i aeris que no invertir en prevenció, netejant boscos, ordenant els cultius i evitant que els gasos cumulats per les plantes tornin a l'atmosfera quan es cremin.

Malauradament, no es reacciona i seguim pel camí que porta al precipici. No només passa amb la calor. Ho veiem en la política i la geoestratègia. Hi ha una elit extractiva que només pensa en els diners i com seguir aconseguint-los. Pensen que s'ha de reduir el creixement exponencial de la població i queda molt lleig dir que s'han de suprimir. Així que el millor és deixar que facin el seu camí. I quan arribi l'apocalipsi, sempre hi haurà una escapatòria pels privilegiats com ells. I encara tindran més de tot... També calor.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte