Notícia

Especialització com a forma de vida

Xevi Bonell Periodista

La trenta-sisena edició del Festival de Peralada. La fàbrica de components de bateries elèctriques a Mont-roig del Camp. La fira de la cervesa d'Hostalets de Balenyà. Les retransmissions per Twitch de @dsimons. D'entrada són cinc conceptes completament diferents, però tots ells comparteixen una característica: l'especialització. Totes aquestes propostes estan centrades, pensades i creades per donar resposta a una necessitat concreta per a un públic molt específic.

Parlo d'un concepte, un producte o una idea, completament contrària a la tendència general. Ho comentava el director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, durant la presentació de la programació d'aquest 2022, «l'especialització, és l'única forma d'internacionalització. Peralada és una parada ineludible de la lírica al sud d'Europa». I ho és. Melòmans de tot el món, esperen any rere any l'anunci del cartell. Es tracta d'això. De ser un referent. I si és possible, ser EL referent. Cal estar al capdavant. Ser pioners. Aconseguir tenir un públic fidel, que sap que trobarà tot allò que busca i possiblement molt més.

Un especialista no s'atura només en l'avui. Viu el present pensant en el futur. Avançant, evolucionant, sense perdre l'essència de tot allò que el fa únic. Una fórmula aplicable a qualsevol sector. El creador de contingut, expert en l'aplicació per a mòbil Dokkan Battle, David Simons (Dsimons), ho explica vàries vegades al llarg de les seves retransmissions «em guanyo la vida amb un joc sobre petar boletes». La gran diferència entre ell i la resta de joves que van començar a fer directes sobre això, és l'augment del nivell del seu contingut. Millores que van més enllà de tenir un so més clar i una imatge més nítida. Informació contrastada, avançaments, directes adaptats al públic, llenguatge proper i sobretot ser pioner en qualsevol novetat que envolti aquesta aplicació. Actualment, té 95.200 seguidors a YouTube i 56.200 a Twitch. Unes xifres espectaculars si entenem que es tracta d'un joc bastant minoritari a escala mediàtica, i que demostren que Dsimons és un dels millors en el seu àmbit. Possiblement el referent número u a tot l'estat.

L'especialització, però, no és un títol que s'atorga i es manté al llarg del temps. Sigui quin sigui el sector, sempre hi ha canvis. Un territori que vulgui ser capdavanter ha d'estar preparat per poder acollir aquestes modificacions. El sector de l'automoció, i en concret la fàbrica de components de bateries de Mont-Roig del Camp, en són un exemple. Una inversió de 600 milions d'euros per una superfície de 30.000 m² per la construcció de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics. La planta serà una de les poques instal·lacions en l'àmbit mundial capaces de produir aquests components tan necessaris. Una aposta per l'especialització en el món del motor que garanteix el futur.

No parlo d'un fenomen nou. De fet, gairebé cada municipi de Catalunya té la seva pròpia fira alimentària. Celebracions amb unes tradicions i hàbits més o menys consolidats, que les fan úniques. Si allunyem la mirada i ho mirem a una escala més gran, hi veurem les denominacions d'origen. Un segell que s'atorga a un producte pel seu origen i qualitat. Una autèntica garantia.

Aquesta recerca de l'excel·lència, és aplicable a tots els àmbits de la vida. Es tracta simplement de fer les coses amb una mica més de passió. D'intentar ser, de mica en mica, un xic millors. Simplement convertir-nos en especialistes de la nostra vida.

 

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte