Notícia

Neix l’Aliança, una iniciativa per garantir la presència digital del català

La pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web en català, principal preocupació

Foto

Entitats per la promoció i defensa del català han creat l’Aliança per garantir la presència digital del català. Formen part de la iniciativa l'Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC. La seva tasca principal serà la de monitoritzar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital. En aquest sentit, la seva primera preocupació és l’actual pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web en català. “No pot ser que la modificació d’un algoritme castigui una cultura”, ha ressaltat el presidenta de la Fundació .cat, Genís Roca.

Les entitats promotores, amb el suport de la Generalitat, han identificat vuit àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial, com ha detallat Cuesta: contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial.

En la roda de premsa de presentació, han alertat de la disminució de la presència de pàgines web en català en els resultats dels cercadors, fins i tot si l’usuari té configurat el seu entorn de navegació per donar preferència al català.

Llegiu la noticia sencera a l'ACN

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte